Ziceam de Halloween si placinta cu dovleac si caramel… iata!

 

Un dovleac crestat, scobit si luminos, de Halloween!

Un dovleac crestat, scobit si luminos, de Halloween!

Scobitul dovleacului a fost o mare distractie, mai ales ca era sec inauntru si plin de samburi, asa ca am putut sa-i scot miezul foarte usor. Fii-mea a ajutat cat a putut, astfel incat, la finalul operatiunii erau cateva zeci de samburi lipiti de covor, niste miez zdrobit bine pe talpile papucilor ei si pulpa amestecata in devalmasie cu semintele in cele doua castroane aduse initial ca sa recoltam bunatatile din dovleac pe cat se poate separat…

Cert e ca s-a facut intuneric bine pana am terminat noi toata treaba, asa ca momentul a venit perfect ca sa-i si punem in burta o lumanare aprinsa si sa ne minunam de cat de frumos a iesit. Cum spuneam si deunazi, copiilor chiar  le place obiceiul asta cu scobitul dovlecilor (chiar daca mai apar opinii adulte „anti”) si ar sta ore in sir sa se uite cum palpaie luminita inauntru – dovleacul nostru si-a gasit salas la noi in dormitor, iar fii-mea a vrut neaparat sa doarma cu noi in pat. Toata noaptea s-a tot trezit ca sa se uite la dovleac!

Iar eu azi am reusit in sfarsit sa-mi fac vreme sa coc o minunatie de placinta cu dovleac si caramel, din care deja s-a topit mai bine de jumatate.

Iata si reteta:

 

Delicioasa placinta cu dovleac si caramel

Delicioasa placinta cu dovleac si caramel

Placinta cu dovleac si caramel

Ingrediente:

Pentru foi:

    • 2 cani de faina
    • un ou
    • un plic de praf de copt sau o lingurita de bicarbonat
    • o lingurita de sare
    • 10 linguri de zahar
    • 1 plic de zahar vanilat
    • o lingurita esenta de vanilie
    • o jumatate de lingurita de scortisoara
    • o jumatate de pachet de unt, topit in prealabil
    • lapte (cam o jumatate de cana – se toarna la final pana se amesteca bine coca si iese un guguloi care se poate apoi intinde cu facaletul)

Pentru umplutura:

    • miezul unui dovleac de halloween, tocat si bine stors de zeama
    • 10 linguri de zahar
    • o lingurita de scortisoara
    • 1 plic de zahar vanilat

Pentru glazura:

    • 1 ou
    • 2 linguri de zahar

Cum se face:

Se toaca miezul de dovleac, se stoarce bine, se amesteca cu restul ingredientelor pentru umplutura si se caleste intr-o tigaie pana se evapora bine zeama. Se lasa deoparte.

Se amesteca apoi toate ingredientele pentru foi, iar laptele se adauga la sfarsit, doar cat sa se poata framanta un bot de coca numai bun de intins cu facaletul. Se imprastie faina pe un blat de lemn special pentru coca, se taie botul in doua si se face cu facaletul prima foaie. Se imprastie faina si in tava de copt, apoi se aseaza prima foaie cu grija, sa nu se rupa si sa se ridice putin pe peretii tavii (poate fi si o tava de tarta, dintre cele circulare, numai sa aiba pereti destul de inalti).

Se intinde in tava umplutura si se niveleaza usor cu un cutit.

Se face a doua foaie si se intinde peste umplutura, cu grija sa nu se rupa si apasand usor cu degetele pe margine, ca sa se uneasca cu foaia de dedesubt, iar umplutura sa fie prinsa la mijloc. Se inteapa placinta cu furculita in mai multe locuri, ca sa nu se umfle si sa nu crape la copt.

Se bate oul cu zaharul si se unge placinta, apoi se da la cuptorul incins la 130-150 de grade pentru cca 60 de minute sau pana cand crusta devine aurie si scobitoarea infipta in mijloc iese uscata.

Cine vrea extra-caramel poate sa-l prepare separat, intr-un ibric, si sa-l toarne peste placinta cu 5-7 minute inainte sa o scoata din cuptor. Delicioooos!!!

Se taie dupa ce s-a racit putin, in 8 portii mari. Caloriile sunt cam 350 / portie (multisor), dar e satioasa si poate inlocui un mic dejun sau o masa de seara, de exemplu.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s