Boc face crese din indemnizatii

Sa facem un calcul, ca sunt curioasa.

Sa zicem ca sunt 100.000 de mame care n-or sa mai pupe indemnizatie vreme de un an, anul doi de cand au copchil, adica. Si atatea cica ar fi. Sa zicem ca nu-s toate putori lenese care stau pe aia 600 de lei minimi, ci si femei care au tras sa aiba concediu de maternitate cu treizeci si ceva de milioane (de lei vechi, desigur). Bun. Sa zicem ca putorile sunt ceva mai multe si femeile care au muncit mult ceva mai putine. Sa zicem ca cele care au muncit, dar n-au avut cine stie ce leafa sunt majoritatea. Sa zicem deci ca, intre 600 minim si 3.000 si ceva maxim, media ar fi la 900, hai, 1.000. Asta inseamna ca statul economiseste intr-un an:

[1.000 (lei) x 100.000 (mame)] x 12 (luni) = 1200.000.000 (lei – noi) = (aprox – am rotunjit in plus, da?) 280.000.000 euro intr-un an.

Asaaa… sa zicem ca vrea Bocul sa faca crese in fiecare judet. Adica 41 de judete. Adica aloca  6.829.268 euro fiecarui judet (si celor neportocalii) in mod egal (prin absurd, dar asta e, calculam).

Acum. Cat costa o cresa?

Pai, daca cumperi teren si faci o constructie suficient de mare ca sa intre in ea un standard de 100 de copii si o dotezi cu ce are nevoie, jucarii, paturi, oale, canute, covoare, scaunele etc, te duci la macar 120.000 euro. Asta, desigur, pe un contract corect, nu pe unul aranjat, unde un fir de ata ar costa cat o masina.

In fine. Pe urma ai de platit personal, aproximativ 16-20 de persoane / cresa cu – sa zicem – 1000 de lei / luna, adica 55.813 euro pe an.

La cresa se consuma curent, apa, apa calda, caldura etc. Sa zicem intretinere 3000 lei pe luna. Adica 8.400 euro pe an.

O cresa consuma deci aproximativ 176.000 euro in primul an.

Daca imparti banii la suma asta, iti ies 40 de crese pe judet!!! Face Boc asa ceva? Ca 40 de crese in 41 de judete ar adaposti 160.000 de copii, ceea ce ar fi frumos, dar… oare merg banii astia la crese sau in buzunarele portocalii?

Nu de alta, dar cand ai pe statul de plata 100000 de mame, nu poti sa bagi manuta grasuta in banul ala, ca femeia tipa daca nu-i vine suma intreaga acasa la timp. E ban care pleaca atata cat e pe hartie. Nasol. Pe cand asa, fara indemnizatii, dar cu gramada de cocosei in fata si cu manuta bagata pana la cot in banut, la care mamele nu au acces direct, te faci ca cheltui pentru ele si plozii lor si, de fapt, iti umfli tie matzul portocaliu si te simti bine.

Reclame

Un comentariu la “Boc face crese din indemnizatii

  1. Pingback: Alo, Boc, cum e cu creșele alea? « Litere si cifre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s