Sărăcie și credință

Foamete si credinta

Foamete si credinta

E foarte interesant de văzut – statistic, cum altfel? – că în țările sărace credința în zei e puternică și bine înrădăcinată, iar oamenii fac tot ce le stă în putere, inclusiv abominații morale (cum e vânătoarea de „copii vrăjitori” și de albinoși în Africa) și chestii absolut tâmpițele și scârboșele (cum e pupatul de moaște la noi), numai ca să-și înduplece zeul să se îndure de ei, mai precis, să le dea ceva de mâncare în viața asta, cât stau ei și așteaptă raiul cel îmbelșugat.

Cum zeul nu dă niciodată mâncare (ONG-urile dau… adică tot oamenii, dar asta nu e evident pentru creierele îndoctrinate), practicile extreme devin și mai extreme (dacă pot spune așa), pentru că logica bieților oameni este aceea că, dacă zeul nu răspunde, pesemne că nu e mulțumit nici de cantitatea, nici de calitatea prestației religioase. Prin urmare, amărâtul consideră că își merită soarta și, în loc să pună mâna și să facă ceva concret, omenesc posibil, stă în genunchi, cu capul în țărână și continuă să se roage (deci să nu facă nimic) și mai abitir.

Rezultatul este, desigur, nul. Așa că omul rugăciunos rămâne amărât.

În țările unde oamenii au constatat că rugăciunile nu-s bune de nimic (sau, învarianta mild, mnezo „îți dă, dar nu-ți bagă în traistă„), treaba merge, pentru simplul fapt că oamenii nu pierd vremea cu statul degeaba și ruminații mistice. Toți se apucă frumos să facă ce e de făcut și – miracol! – ies din foame.

Poza e de aici.

Statistici sunt peste tot, chiar și grafice, așadar cine vrea dovezile, e liber să le caute, că-s la îndemână.

Reclame

Un comentariu la “Sărăcie și credință

  1. Pingback: Popor inteligent = țară bogată « Litere si cifre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s