Îndoctrinarea funcționează!

Religia este o practică privată. Nu își are rostul la școală.

Religia este o practică privată. Nu își are rostul la școală.

De asta e periculoasă și trebuie să scoatem religia din școli!

Este evident că ce am să spun acum se bazează pe o observație neștiințifică pe un „eșantion” restrâns, alcătuit din oameni demografic și psihografic apropiați mie și nu am pretenția să fie luat ca atare, ci ca idee.

Ei bine, am observat că generația mea (cei care avem acum între 30 și 50 de ani) nu prea e religioasă, spre deloc. Teoria mea e că școala din comunismul lui Ceaușescu, în afară de mitul național propagat prin orele de istorie și literatură, se făcea totuși știintific. Generațiile școlite la vârste mici în cei 25 de ani de ceaușism sunt actualmente sceptice, moderate religios, o mare parte chiar liber-cugetatoare. În mod cert mulți dintre noi ne amuzăm la ideea că pământul ar avea doar 6000 de ani sau că soarele s-ar învârti în jurul lui. Noi am auzit de Big Bang și nu-l confundăm cu ceasul istoric din Londra. Ca cineva din generația noastră să fie profund religios trebuie să fie ori lipsit de școală (cam greu pe vremea lui Ceaușescu, te duceai la școală cu forța), ori să fi avut greutăți atât de mari în viață încât ultima posibilă soluție să-i apară o viață viitoare promisă în schimbul credinței. Sau să fie o fire mai slabă de duh, ca să zic așa.

Pe de altă parte, religiosii prezentului par a fi cei educați înainte de ceaușism, care au „revenit” la credință și cei îndoctrinați în școli, odată cu reintroducerea orelor de religie (din 1990).  Generația mea a scăpat, eram deja mari, dar cei cărora li s-a înrădăcinat mitologia creștină la vârste fragede în școală au acum 20 de ani și cam merg pe la biserică.

Un model interesant de studiat pentru a confirma sau infirma teoria este cel din Republica Moldova, unde religia a fost introdusă oficial în școli în 2010. Probabil că zece ani mai târziu se vor vedea și „roadele”.

Aș face un studiu serios pe tema asta.

Reclame

28 comentarii la “Îndoctrinarea funcționează!

 1. Pleci de la premiza gresita ca generatia ta nu prea este religioasa. Greseala care o faci este ca te referi la o singura religie: crestinismul. Desigur, in ultimii 100 de ani, societatea romaneasca a devenit tot mai nereligioasa dpdv crestin

  Alta greseala pe care o faci este ca crezi ca exista ceva neutru dpdv religios. Daca religia crestina este izolata numai duminica in biserica, in societate isi fac loc alte religii. In cazul Romaniei, este la putere religia ateista si religia umanista. Azi tinerii sint foarte religiosi in aceste religii.

 2. E destul de buna observatia cu anii 1990, si chiar merge putin inapoi. Efectul indoctrinarii este catalizat si de obiceiurile de a evita invatarea (copiere, „tocire”, absenta)… adica nu numai ca se baga relicie la copii in cap, dar stiintele sunt cele mai prost intelese si post predate (nu totdeauna, unii au noroc cu profesori pasionati de domeniul lor).

 3. @ Cristina – ateismul și umanismul sunt poziții doctrinare, dacă vrei… în niciun caz nu sunt religii. Ateii / umaniștii nu au ritualuri, nu au o divinitate creatoare căreia să i se închine pentru favoruri (faptul că admirăm natura nu ne face să ținem post ca natura să se milostivească de noi!), nu au pastori, preoti, ayatollahi sau alți vraci… în schimb, ateii / umaniștii au un sistem de valori și acționează în consecință.

  @ Dumnezero – repet, nu am date concrete. Tare mi-aș dori un studiu pe tema asta…

 4. Comunismul căuta să înlocuiască inclusiv religia. Pentru asta a trebuit să-şi supună religia majoritară din România şi să caute să înlocuiască treptat, via propagandă, valorile religioase cu cele comuniste. BOR este o biserică colaboraţionistă. Este mult mai uşor să supui o naţiune creştină având complicitatea bisericii.

  Ai observat greşit că generaţia noastră nu e religioasă. Sunt creştini-ortodocşi de convenienţă marea majoritate. Pentru că aşa au învăţat de la părinţi, biserică, societate. Pentru că e mai comod să accepţi ceva dat decât să-ţi baţi capul să cauţi un alt sistem de valori morale. Pentru că e mai uşor să te supui decât să lupţi împotriva ignoranţei. Pentru că mulţi sunt nesiguri pe ei şi slabi de înger. Pentru că multora le e mai uşor să externalizeze responsabilitatea. Pentru că e mult mai comod să faci parte din turmă decât să fii înafara ei. Iar religia, în special cea ortodoxă, răspunde la toate temerile acestea. Religia şi asigurările se hrănesc cu temerile oamenilor. Diferenţa este că asigurările mai oferă câteodată compensaţie materială, pe când religia promite doar compensaţii imateriale, marea majoritate a lor urmând să vină, chipurile, după moarte.

 5. Nu toate religiile au pastori, preoti sau tin post. Dar ateistii si umanistii au o divinitate la care se inchina: omul. Biserica lor? Scolile.

  Religia este un sistem de credinte. Ateistii si umanistii isi promoveaza religia/sistemul de credinte in scoli si vor sa oblige pe toti sa creada in religia lor, isi bat joc de religia/sistemul de credinte al altor oameni.

  De ce predarea religiei crestine e periculoasa dar predarea religiilor ateiste si umaniste nu este? Eu zic ca dimpotriva. Crestinismul te invata sa nu furi, sa nu minti, sa nu ucizi. Ateismul te invata ca te tragi dintr-un animal, deci este asteptat ca sa te comporti ca un animal.

  Toti oamenii au un sistem de valori si actioneaza in consecinta. Si se vede azi in societate ce au facut comunistii cu promovarea ateismului si a umanismului.

  • Ateismul şi umanismul nu sunt religii. Ateiştii şi umaniştii nu se închină la om.

   Religia predată în şcoli înseamnă misionarism şi discriminare religioasă. Religia trebuie predată în biserici şi temple doar celor interesaţi. Nu în şcoli tuturor. Nici ateismul nici umanismul nu se predau în şcoli. Dacă vreţi respect şi înţelegere, oferiţi aceleasi lucruri altora!

   • Umanistii se inchina la om. Il pun pe un piedestal si spun ca omul decide regulile si valorile dupa care sa traiasca.

    Religia ateista si umanista se preda in scoli din timpul comunistilor, care au fost si inca sint atei si umanisti. Si eu propun ca in scoli sa nu se predea ateismul si umanismul. De fapt, daca nu se permite crestinismul, sa nu se predea nici ateismul, nici umanismul, nici budismul, nici hinduismul, nici islamismul, nici new age…nici, nici. Atunci? Nu arata asta ca nu exista scoala neutra? Daca nu se promoveaza valorile crestine, se vor promova altele!! Nu inteleg de ce nu sinteti corecti si sa decideti, ori le lasati pe toate, ori nici una.

 6. Cristina :

  Nu toate religiile au pastori, preoti sau tin post.

  Poate nu au toate religiile posturi, dar au alte metode de a face sacrificii pentru divinitate. Iar vraci au toate, indiferent ca li se spune pastori, preoți, imami ș.a.m.d..

  Cristina :

  Dar ateistii si umanistii au o divinitate la care se inchina: omul. Biserica lor? Scolile.

  Mă ierți, asta e chiar o tâmpenie.

  Cristina :

  Religia este un sistem de credinte. Ateistii si umanistii isi promoveaza religia/sistemul de credinte in scoli si vor sa oblige pe toti sa creada in religia lor, isi bat joc de religia/sistemul de credinte al altor oameni.

  Și asta e o tâmpenie, plus că faci confuzie între credințe și valori.

  Cristina :

  De ce predarea religiei crestine e periculoasa dar predarea religiilor ateiste si umaniste nu este? Eu zic ca dimpotriva. Crestinismul te invata sa nu furi, sa nu minti, sa nu ucizi. Ateismul te invata ca te tragi dintr-un animal, deci este asteptat ca sa te comporti ca un animal.

  Asta e o și mai mare tâmpenie.

  1. Religia creștină EXCULDE orice alte credințe și mai ales necredințele. Umanismul le protejează, de fapt, pe toate.

  2. Creștinismul te învață lucrurile alea în zece paragrafe, dintre care trei sunt inutile, dar umaniștii te învață să-ți construiești un sistem moral indiferent de porunci, liber.

  În plus, dincolo de poruncile biblice, dumnezeul creștin ucide o mulțime de oameni nevinovați în mod deliberat… așa că eu nu pot nici crede, nici onora așa ceva.

  3. Dacă sunt verișoară cu maimuța, nu înseamnă că sunt maimuță. Specia noastră se cheamă „umană”.

   • În Biblie, ucide.

    Trimite urși să omoare copii (!!!), cere tribului preferat să omoare femeile și copii tribului pașnic cotropit (tot la porunca Lui), îneacă o lume întreagă, inclusiv copii nevinovați…

   • Biblia e o carte alegorică. Fiction. Oamenii găsesc diverse pretexte ca să se omoare între ei. „Porunca lui Dumnezeu” e unul dintre ele.

 7. Doar pentru ca spui ca una si alta este o timpenie nu inseamna ca si este. Timpenie este faptul ca spui ca religia umanista le protejeaza pe toate. Pai umanismul spune ca nu exista Dumnezeu, ca omul este deasupra tuturor lucrurilor, ceea ce intra in contradictie cu crestinismul.

  Sint de acord, umanistii te invata sa-ti construiesti un sistem de valori in care fiecare face ce vrea. Asa ca Hitler, Stalin si Mao. Ai dreptate, este atit de atragator umanismul….

 8. Nu faci altceva decât să repeţi ceea ce ai spus mai devreme, în lipsă de alte argumente. Christian missonary troll enters endless loop.

  Da, exact omul decide după ce sistem de valori să trăiască. Nu tufişurile vorbitoare în flăcări. Sistemul de valori umaniste nu le exclude pe celelalte.

 9. Cristina e un TROLL, nu va obositi, nu are treaba cu argumentarile.

  @a&1

  daca vrei sa faci ceva constructiv, poti sa faci un nou articol din argumentarile cacacioase ale trollului si raspunsurile logice ale voastre. Altfel se pierde in neantul subsolului

 10. Ce fel de argumente aveti nevoie? Si daca aduc argumente sinteti deschisi sa le luati in considerare?

  Sinteti niste ipocriti, care nici macar nu vreti sa recunoaste-ti ca nu sinteti corecti. Recunoaste-ti macar ca sinteti de acord cu o religie, dar nu cu alta.

  • @ Cristina – Eu nu sunt de acord cu nicio religie în altă sferă decât cea privată. În sfera privată și în absența prozelitismului, sunt de acord cu toate religiile.

   @ Dumnezero – mulțumesc pentru ideea cu articolul nou… 🙂

  • Sunt de acord orice religie atâta timp cât nu îngrădeşte libertatea altora. Predarea religiei în şcoli îngrădeşte libertatea individului de a-şi alege singur religia sau sistemul de valori. Dacă interesează pe cineva religia, ar face mai bine să studieze pe cont propriu „Istoria credințelor și ideilor religioase” a lui Eliade. De fapt chiar şi Eliade a fost criticat pentru că a scris acea lucrare fără să aibă destule dovezi empirice bazate pe experienţă directă.

   Argumente căcăcioase e mult şi urât spus. Sunt non-argumente repetitive.

   • De acord ca religia in scoli ingradeste libertatea individului sa-si aleaga sistemul de valori. Concluzie: umanismul si ateismul sa fie dat afara din scoli.

    Cine vrea sa subscrie valorilor ateiste, umaniste, sa le practice acasa si sa le studieze acasa, nu sa le impuna copiilor in scoli.

    Religia ateista si umanista ingradeste libertatea copiilor mei care au ales alt sistem de valori.

 11. Cristina :

  De acord ca religia in scoli ingradeste libertatea individului sa-si aleaga sistemul de valori. Concluzie: umanismul si ateismul sa fie dat afara din scoli.

  Trebuie să recunosc că e fenomenal! În traducere, fraza asta e așa: „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră – să-l convertim sau să piară”. De altfel, este în totalitate în acord cu preceptele biblice.

  Cristina :

  Religia ateista si umanista ingradeste libertatea copiilor mei care au ales alt sistem de valori.

  Copiii tăi nu au ales nimic, ai ales tu pentru ei, deocamdată. Sper să crească, să intre la TLP pe site și să se elibereze.

  Cristina, ai dovedit că, dacă ai avea puterea, m-ai extermina pentru ceea ce gândesc. Prin urmare, afară din blogul meu. Orice comentariu mai încerci, îl voi șterge.

  Totuși, îți stau în continuare la dispoziție rețetele mele pesco-vegetariene, vegetariene și vegane. Îmi pare doar rău că le vei folosi nu ca să nu ucizi (animale… și ele suflete, să știi!), ci ca să ții post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s