Tâmpenii sociale: burți de gravide

GravidăMăi, nene! De vreo câțiva ani nu mai sunt la modă forumurile tematice, unde fiecare se aduna cu fiecare întru interese sau țicneală comună, pentru schimb de experiență, respectiv terapie de grup. Mai nou, Picasa și Flickr se combină istovitor și facil cu Facebook și blogging, iar oamenii se afișează cu interese și țicneli peste tot, pentru că își fac avatare, gravatare, profile pics și tot soiul…

Și, pe lângă specia „poza boracului la display image” din Y!M, a apărut specia „sunt borțoasă și pleznesc… de mândrie!” Și specia asta apare peste tot, de la Andra lui Măruță, care măcar și-a ascuns burta sub o rochie ca o păpădie, până la sweety_preggy_baby2011, care se crede zeiță inflată a concepției și se afișează cu avatar expandat prin toate colțurile netului.

Am o problemă cu chestia asta, și-s femeie, teoretic ar trebui să mă înmoi de emoție și să mă extaziez matern. Dar nu pot, dimpotrivă.

Graviditatea e o chestiune foarte personală. E ca rugăciunea la creștinul de bun simț; ca trăire, cere o delicată discreție pentru a fi autentică. Ideea e că nu faci un copil ca să-ți arăți burta lumii… faci un copil pentru că ai considerat că viața este totuși ceva ce merită trăit și deci viața ta e în general fericită. Când faci un copil îți trăiești o stare care merită intimitatea unui „moment de creație”. E ca un fel de confirmare a frumuseții vieții.

[Dacă faci un copil să-ți aducă apă la bătrânețe, ești o loază. Dacă nu ești fericită cu viața ta și faci un copil, ești periculoasă și inconștientă. Și așa mai departe. Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum.]

Vreau să spun că am cele mai neplăcute sentimente la vederea câte unui buric ieșit în afară dintr-un sac de piele vărgat de vergeturi, eventual cu o dâră neagră și păroasă pe mijloc. Mi se ridică pielea pe spinare când dau cu ochii de așa ceva, de obicei ițindu-se fără ceremonie dintr-o pereche de nădragi de training și din câte o bluză suflecată până sub sâni.

E frumos să faci copii, e drăguț că ai o burtă mare, poate să ți-o pupe bărbatul, să ți-o mângâi toată ziua și să-ți faci poze în oglindă, dar – te rog! – nu le pune pe net! Poate pentru tine e mare chestie, dar, pentru specie, graviditatea e ceva banal. E la fel ca nutriția și excreția – fiziologică! Cum crezi că am ajuns opt miliarde?

În orice caz, în sarcina ta, noi, ceilalți, nu avem nicio vină, niciun amestec, niciun interes! Ne bucurăm pentru tine, dar cred că e de ajuns dacă ne spui, nu trebuie să ne și arăți.

Anunțuri

3 comentarii la “Tâmpenii sociale: burți de gravide

  1. Eu suspectez ca fameile care se afiseaza cu mandria sarcinii sunt atat de complexate si dezamagite de ce au facut cu viata lor, incat sarcina si nasterea pare sa fie singurul mijloc prin care mai pot castiga niste respect (si respect de sine) bazat pe experiente serioase, ca un ritual de initiere in lumea adultilor seriosi. Doar ca nu asa functioneaza lumea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s