Cum e cu discriminarea și de ce religia este fundamentul discriminării

Tevatura cu politically correctness e deja obositoare pentru persoanele moderate – fundamentaliștii de orice fel nu fac decât să genereze reacții care, în final, îngrădesc pe toată lumea și nici nu rezolvă problema: pe extremiști îi va durea întotdeauna fix în dos de legi antidiscriminare, de campaniile educaționale care propovăduiesc toleranța, de trendul ecumenic, de logica principiului fundamental al libertății și așa mai departe.

Extremiștii nu se controlează

Cu alte cuvinte, pe neo-naziștii care își fac în casă altare cu Hitler, măști de gaze și zvastici, îi doare în fund de monumentele dedicate memoriei Holocaustului și vor continua să spună jidov sau jidan în loc de evreu. Pe talibani îi doare-n cot de parada milostivă creștină și vor continua să vrea să pedepsească apostazia prin execuții publice. Pe creștinii ultraortodocși îi doare la bască de atei, pe care oricum îi cred periculoși și barbari (dixit Will Brânză, respectiv Cati Andronescu). Cine urăște țiganii și le-ar da foc la fuste și coșmelii fără să clipească dacă nu ar fi ilegal, îi va urî în continuare, indiferent de cele 500000 de politici și campanii antidiscriminare din care are de mâncare toată lumea bani grei, de la stat la ONG și la agențiile de publicitate și de PR.

Este în natura umană să separăm totul în bun vs. rău și eu(al meu, ai mei) vs. restul lumii

Da, din păcate, nu avem cum să ne luptăm cu chestia asta, e în însăși substanța umană. „Noi” vs. „ei”, forever! Poți să faci mii de campanii pe sute de generații, nu scoți din omenire tendința de a plasa totul în categorii, eventual opuse binar, ca să fie mai ușor de operat cu ele.

Ce poți face însă este să educi masele să nu se manifeste violent, chiar dacă simt copleșitor nevoia de a se manifesta astfel. Să înzdrăvenești supraeul până sugrumă idul și să te asiguri că pui la dispoziția poporului destule și cuprinzătoare modalități de sublimare. (De ce credeți că în majoritatea filmelor thriller-horror deștept făcute negrul moare primul sau printre primii sau și-o fură fix când face pe nebunul? De-aia!)

Comportamentele se educă

Nu poți să educi masele să nu simtă diferențele. Nu poți educa o emoție. Dar poți să educi comportamentul. Și  singurul mod în care poți reduce efectele faptului că oamenii simt în mod firesc să discrimineze este să-i duci la școală, de mici, iar acolo să nu le dai religie pe pâine, ci să le antrenezi rațiunea.

Știu că se vor găsi persoane care să strâmbe din nas la chestiunea cu religia – de ce mă iau fix de religie, când poate ar trebui să mă iau de altceva?

Păi, simplu. Religia este fundamentul lui noi vs. ei. Religia este chintesența discriminării. Religia este, indiferent de rit și formă de manifestare, cea care transformă discriminarea în valoare. Nu am auzit să existe religie care să spună că toți oamenii sunt egali. Nu am auzit de vreo religie care să nu ceară adepților ei să-i convertească pe ceilalți la „dreapta cale”. Dimpotrivă. Religiile cer insistent ca cei care nu cred în zeul pe care îl au ele în centru să fie fie convertiți, fie obliterați. Religia este motivul pentru care negrii nu erau priviți ca oameni și au ajuns sclavi – doar nu erau creștini, nu? Religia este motivul pentru care țiganul nu era om – se făcea clar distincția între creștin („om”) și țigan (sclav, neom). Religia este motivul pentru care Hitler, catolic fervent, a căpătat așa o ură idioată pe evrei. Da, peste tot, religia.

De ce rațiunea împiedică discriminarea?

La fel de simplu: oamenii raționali realizează că diferențele de culoare a pielii, de limbă, de credințe sunt chestiuni insignifiante pentru „the bigger picture” și că OMUL e OM indiferent de chestiile astea. Și că și țiganul plânge dacă îi mor copiii, deși are 15. Că și negrul gândește și simte. Și așa mai departe. Un individ rațional realizează că nu obține nimic dacă se poartă urât cu cineva care nu arată ca el sau care nu crede ca el. Un individ rațional înțelege că orice OM reacționează pozitiv atunci când este tratat pozitiv și negativ atunci când primește numai palme după ceafă. Un individ rațional înțelege de ce asupriții se dezumanizează – pentru că cei care se cred „mai” oameni decât ei reușesc să-i dezumanizeze… sau pentru că niște escroci îmbrăcați ciudat le incantează aiureli pe care, în lipsa educației, este imposibil ca oamenii să nu le creadă.

Cu alte cuvinte, educația este cea care ne va scăpa de discriminare. Pentru că, raționând cu toții, nu vom mai avea ce discrimina.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s