Cadouri cretine: ciocolata

Alături de buchetele de flori, ciocolata e la mare căutare (ca să folosesc un loc la fel de comun ca ciocolata). Cadoul ideal. Dom’le, cu ciocolata nu ai cum să dai greș! Și totuși, eu găsesc ciocolata ca fiind cel mai tâmpit cadou pe care îl poți face cuiva.

În primul rând, contextul.

Suntem în plină epidemie de obezitate. Dacă poate fi chiar un act caritabil să dai ciocolată cadou vreunei scovergi cu două bețe în loc de picioare, ca să mai prindă puteri, să faci același gest pentru a cadorisi o grăsuță mi se pare de un suprem prost-gust.

Iată de ce.

Să presupunem că adipoasa în cauză nu e la dietă, deși îi crapă blugii pe ea. În cazul ăsta, ești iresponsabil și practic îi facilitezi accesul la calorii. Dacă o găsești în pauză de dietă, ești sadic: amărâta poate o fi dat un kil, două și acum e epuizată de efort (nu glumesc! este un chin barbar să ții o dietă după 30 de ani, se pune pe tine și aerul pe care îl respiră ăia care mănâncă lângă tine, în vreme ce tu bei apă) și tu vii și practic o împingi să pună la loc ce s-a chinuit să dea jos, ca apoi să o ia de la capăt, ca Sisif. Dacă e la dietă, ești un monstru. Te va urî din suflet, va plânge de frustrare (că a trebuit să se abțină să-ți spună că ești un cretin și că e condamnată să țină cură toată viața) când va ajunge acasă și probabil va mânca de disperare toată cutia de ciocolată care, să fim serioși, dacă e din aia la cutie în formă de scoici sau inimi sau lingouri nici măcar nu e cine știe ce.

Apoi, gestul. Rutinat, insipid, plicticos până la absurd.

Ce ai reușit tu, animal rațional (adică om, nu?), care se presupune că trăiești dincolo de maț, să gândești ca fiind cadoul ideal? Ceva de băgat în gură? De ce nu ești în stare să treci dincolo de convenții sociale stupide și să arăți persoanei căreia îi este destinat cadoul că ai priceput ceva din ce este ea în lumea asta, dincolo de sacul biologic care ne definește până la urmă pe toți? Mai bine nu iei nimic, decât să reduci ființa respectivă la un tub digestiv cu papile gustative la un capăt.

Fă un efort de gândire combinat cu unul de creativitate și depășește stadiul „iau o ciocolată, că așa se face„. Treci de asta. Încearcă să intuiești ce ar face cu adevărat plăcere persoanei respective. Ai putea să ai și surpriza să realizezi că cel mai potrivit cadou ar putea fi… nimic!

Și, în final, penibil, plătești.

Este de-a dreptul imbecil să plătești câteva zeci de lei pentru 100-150 de grame de grăsime cu ceva cacao și mult zahăr – plus un ambalaj colorat și plin de inimi și fundițe. Tu realizezi că de banii ăștia poți să iei… orice altceva. Un bilet la cinema sau o carte sau o sticlă de vin bun sau o eșarfă sau o floricică în ghiveci sau sau sau. Orice, numai nu grăsime frecată cu zahăr învelită în carton printat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s