Nucleare

Nu știu dacă felul în care gândesc e rezultatul propagandei lui Ceaușescu („Dezarmare – PACE!„) sau dacă, pur și simplu, sunt eu o ființă pacifistă. Nici nu contează așa mult acum. Cert e că, dacă aș avea puterea s-o fac, aș topi toate armele din lume și aș face din ele… grătare pentru iarbă verde.

Cât de înapoiată trebuie că este încă omenirea, ca unica preocupare a omului să fie războiul! Din cercetare de război au ieșit invenții de care profităm azi în viața de zi cu zi. Microunde, haine impermeabile, lasere, motoare, tot felul! Toate ieșite din preocuparea idioată a omenirii pentru arme mai bun rele, pentru instrumente de omorât mai eficiente, pentru apărare… ofensivă. Și uite că și acum stăm și cercetăm porcăriile astea, în loc să găsim naibii tratamente pentru boli nenorocite, în loc să investim în școli, spitale, în loc să căutăm să ne facem viețile mai frumoase și mai ușoare.

Pe banii omului de rând, desigur.

Guvernele spun că cine are armele cele mai tari e cel mai protejat. Așa a avut America, și nimic nu a putut împiedica prăbușirea turnurilor gemene, cu atâția oameni în ele. Oameni care nu dădeau, mai mult ca sigur, nici măcar a flying fuck pe războaie, arme și altele asemenea. Oamenii voiau doar să trăiască, să se bucure de familie, să aibă din când în când bani de o vacanță și… cam atât.

Și guvernele ce au zis? Că trebuie și mai multe arme, că trebuie mai mulți bani băgați în război. Mai multă moarte.

Și voiam să ajung la nucleare. Au testat nuclearele și e clar ce se întâmplă dacă sunt folosite. Nimeni nu mai vrea dezastre nucleare. Și totuși, toți au arma nucleară. Să fie. Să fie… pentru ce? Dacă dă un scelerat cu bomba nucleară, alt scelerat să aibă și el una și să mai nenorocească niște oameni, de-ai dușmanului? Numai așa, ca să nu zică posteritatea „băi, ăsta n-a ripostat”? Ce e așa de greu de priceput că cei care ar suferi de pe urma ripostei sunt tot oameni, aceeași specie, aceeași mare familie, nu „ei” vs. „noi” și ce bine le-am arătat noi lor!

În fine. E clar că încă nu suntem pregătiți să scăpăm de primitivisme (religie, război) – au o funcție clară în societățile în care, încă, majoritatea e alcătuită din maimuțoi. Dar măcar să scăpăm de mizeriile alea de centrale nucleare. Avem vânt, apă și soare, ce-ar fi să folosim asta, în loc să ne jucăm cu ceva atât de periculos ca energia nucleară?

Au bubuit trei reactoare în Japonia. Oamenii ăia sunt parcă blestemați să pătimească nuclear. Poate chestia asta dă idei guvernelor și poate reușește omenirea să scape de măcar o parte din pericolele afurisitei ăsteia de invenții.

Anunțuri

6 comentarii la “Nucleare

 1. Hai că exagerezi crunt.
  „Avem vânt, apă și soare, ce-ar fi să folosim asta, în loc să ne jucăm cu ceva atât de periculos ca energia nucleară?” – Tu nu realizezi (sau nu vrei să realizezi sau habar n-ai!) că energiile astea hipstăresco-alternative nu sunt VIABILE!
  Soare nu e tot timpul, vântul nu bate tot timpul şi nu peste tot iar hidrocentralele nu pot alimenta consumuri mari! E o realitate!
  Tu crezi că dacă în Danemarca funcţionează principiul „verde” cu eoliene = funcţionează peste tot? În România cu excepţia judeţelor de graniţă estică (Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa) în rest nu ai cum să pui eoliene pentru că nu bate vântul suficient de mult şi suficient de puternic pentru a acţiona turbinele.
  Aceiaşi treabă şi cu panourile solare. Cum pui tu panouri solare de pildă în Norvegia sau Finlanda unde 6 luni pe an ziua are doar 3-4 ore ?!?!?!
  Una peste alta, energia nucleară este cea mai bună, cea mai ieftină şi cea mai viabilă existentă în acest moment.
  Faptul că ăia au construit o centrală nesigură şi pe o falie de cutremure (Cercul de Foc al Pacificului) este o vină a constructorului şi nu a energiei nucleare în sine!
  Numai bine.

  • Eu cred că nu ar fi o problemă trecerea la variantele astea la noi, dacă, în loc să subvenționăm aiurea gaze importate, de exemplu, am subvenționa fiecare familie să-și pună eoliana în curte și celulele fotovoltaice pe casă. În felul ăsta, o parte din necesar ar veni de pe casă și restul de la centralele „mari”. Și gata și problema că nu fac față hidrocentralele și eolienele.

   Poate exagerez, dar parcă tind să-mi dau dreptate.

   • si eu tind sa-ti dau dreptate……@literesicifre
    „Energia eoliana si solara sunt binecunoscute publicului, dar adevaratul potential al acestora ramâne neexprimat. Energia solara este atât de abundenta încât doar o ora de lumina solara, în miezul zilei, contine mai multa energie decât consuma întreaga lume într-un an. Daca am putea captura 0,01% din aceasta energie, lumea nu ar mai avea nevoie sa mai foloseasca vreodata petrol, gaze sau alte resurse înrudite.
    Mai exista si surse mai putin cunoscute: mareele si valurile. Energia mareica este derivata din miscarile mareice ale oceanului. Instalarea turbinelor care sa capteze aceasta miscare genereaza energie. În Marea Britanie sunt notate 42 de locatii disponibile, prognozându-se ca 34% din toata energia Marii Britanii sa poata proveni din energia mareelor
    Este important de aratat ca energia mareica, a valurilor, solara si eoliana, nu necesita energie captata preliminar, spre deosebire de carbuni, petrol, gaze, biomasa si toate celelalte”.
    Asadar ai dreptate….

 2. E firesc să tinzi să-ţi dai dreptate dar la fel de firesc ar fi să încerci să vezi realitatea.
  Ceea ce spui tu este la fel de utopic şi imposibil de realizat (ba chiar şi abuziv pe alocuri!) ca şi marxism-leninismul sau societăţile „pure rasial”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s