Cărui fapt „datorăm” creștinismul?

Pavel din Tars, autor a ceva scrieri de prin Noul Testament (cred că mai bine de jumătate din conținut îi aparține, cu tot cu controversele legate de atribuire) nu l-a cunoscut pe Isus.  Omul s-a convertit brusc pe drumul spre Damasc și de atunci a tot avut revelații, viziuni și alte chestii similare, drept pentru care s-a apucat să îi creierească și pe alții, că doar, na, dacă ai o relație personală cu fiul lui Șefu’, trebuie să știe și alții și să se supună.

Dar știți de ce a avut ăsta viziuni? Pentru că (e una din variante) a căzut de pe cal și s-a lovit la cap și – evident – nu erau viziuni, erau halucinații. Și a și orbit temporar în urma căderii (da, se întâmplă des ca un traumatism cranio-cerebral să ducă la orbire temporară și halucinații). Cealaltă variantă e că a avut un accident vascular cerebral.

Ce sentiment indescriptibil, să știi că milioane de oameni fac cruci, mătănii, se ceartă cu oamenii normali raționali, nu mănâncă și nu fac sex periodic și sunt de acord ca banii lor să fie păpați de popi… printre altele și pentru că un nene vioi a picat de pe cal / i-a pleznit ceva în cap, a avut halucinații și, cum în vremea aia nu existau neurologi și nici spitale pentru agitați, a avut cum să împrăștie plăsmuirile creierului zguduit unei gloate de creduli.

Nașpa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s