Criminali de război și eroi

Mă tot lovesc prin ziarele pe care le mai citesc de numele ăluia, Ratko Mladici, criminal de război. Eu stau prost la nuanțe care nu-s cromatice, așa că mă tot întreb – care e diferența (serios, care e?) între un criminal de război și un erou de război? Că amandoi omoară oameni… pe timp de război.

Sunt unii cu statutul cărora (de criminal sau erou)  toata lumea e de acord. Dar sunt unii unde nu știi exact (tocmai pentru că granița e atât de fină încât o inventăm, pentru că nu există?). Antonescu are încă o poziție controversată – e una sau e ailaltă? Bin Laden, criminal pentru occidentalul spilcuit, care citește știrile externe la o cafea, în lounge, dar erou pentru ăla care se autodetonează în același lounge de disperare, sărăcie, ignoranță și în speranța de a căpăta virgine post mortem.

Nuanțe.

Eu cred că numim erou de război pe ăla care ne convine nouă, intereselor noastre. Ăla care a omorât pentru noi. Și cred că numim criminal de război pe ăla care nu ne convine nouă și intereselor noastre. Care a omorât pentru alții. Noi versus ei. Simplu. Penibil. Uman, poate. Un mod fantastic de calmare a conștiinței, de a îngropa morții sub preșul unei etichete.

Dar a omorî e tot a omorî. Indiferent de eticheta aplicată călăului spre justificare sau incriminare, viața aia s-a dus.

Reclame

2 comentarii la “Criminali de război și eroi

  1. Cred ca si razboiul are niste reguli, adica de exemplu sa se lupte soldatii si nu copiii, un erou e acela care ucide pe atacatori in timp ce un criminal de razboi e acela care invadeaza(sau nu) si care in loc sa se lupte cu luptatorii, ucide copiii si femeile lipsiti de aparare. Exista nuantare dar faptul ca pe acelasi om unii il considera erou iar altii infractor este subiectiv si cred ca exista niste reguli dupa care se poate stabili in mod obiectiv in care categorie se afla de fapt 🙂

    • Mă gândeam că adesea (mult prea adesea) sunt numiți „eroi de război” oameni care omoară civili, bătrâni, femei, copii… (celebrele „ups, am dat bomba greșit, ne cerem scuze!” ale americanilor). Și crima e tot crimă, până la urmă.

      Oricum, era doar un panseu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s