Bulgarii chiar sunt mai deștepți ca noi.

Sau mai civilizați, mai evoluați, mai umani.

Bulgaria ar putea legaliza eutanasia umană. Zeii nu au nimic de-a face cu viața omului, deci ce spune dogma religioasă nu mă interesează. Idea e că orice analiză morală aș aplica, îmi dă că eutanasierea trebuie să fie nu numai legală, dar și un drept inalienabil. Oricine aflat în suferință trebuie să poată dispune de sine însuși așa cum consideră de cuviință. Unii poate ar alege să-și rabde durerea până la capăt, poate și pentru că pe undeva trag nădejdea unui tratament care să-i facă din nou sănătoși sau le e, pur și simplu, frică să moară, dar alții nu au poate nici speranță, nici tăria de a răbda durerile unui cancer, de exemplu. Pentru ei, trebuie să existe libertatea de a se debarasa de viață și de durere.

Așa cum nimeni nu se poate opune sinucigașului în deplină sănătate fizică, dar care chiar vrea să-și pună capăt zilelor, de ce s-ar opune societatea – și cu ce drept? – la decizia cuiva de a-și curma propria suferință, pe care numai el o îndură, o trăiește și vrea s-o stăvilească?

Dacă eutanasia ar fi fost legală, multă suferință cruntă, multe lacrimi, zbateri și durere cumplită ar fi fost evitate în familia mea acum mulți ani.

Bravo, Bulgaria!

Taxe rezonabile, turism poreferabil jegului românesc scump și mizer și acum și legalizarea eutanasiei. Încep să iau în considerare o eventuală mutare în Bulgaria, poate pe graniță, undeva, ca să fiu aproape de familion, chiar dacă limba lor mi se pare groaznic de greu de învățat. Am auzit că și prețurile caselor sunt decente.

***

Later edit: lasă că, în vreme ce bulgarii fac schimbări progresiste, în SUA aiureala ia amploare. În vreme ce criza le mănâncă zilele și visul american s-a cam dus spre China, pe americani îi roade grija indecenței, așa că s-au apucat să o definească. Și toată treaba a plecat de la o țâță ieșită dintr-un sutien la TV, cu alt scop decât sfânta alăptare, caz în care țâța nu mai e indecentă. Simt cum crește în mine un fel de uimire aproape religioasă și exclam „Sfinte Sisoe!” (chestie care, în traducere de o libertate fără seamăn, ar fi echivalentul lui „Holy Molly Guacamole!„).

Anunțuri

6 comentarii la “Bulgarii chiar sunt mai deștepți ca noi.

 1. Da, bine zici: sinucigașului în deplină sănătate fizică nu prea ai cum să i te opui. (Nu mă refer, evident, la dobitoci care vor să se sinucidă cu aspirină sau aruncându-se pe geam de la parter).

  În lumina asta aș pune problema în ansamblu un pic altfel. Ilegalitatea eutanasiei este totuna cu (1) negarea dreptului de a dispune de propria viață exclusiv în situația în care nu mai ai fizic capacitatea să te sinucizi; (2) negarea dreptului de a muri într-un mod decent (chiar comod!) atunci când ai mai fi încă în stare să-ți iei gâtul singur.

  (Bineînțeles, sub rezerva că nu mă refer la mofturi de genul „m-a părăsit iubitul” și altele asemenea.)

  • Ar fi și haios să se întrunească ceva comisie de avizare a eutanasiei la solicitarea unei minore de 15 ani, rănită în dragoste 🙂 🙂 🙂 Oricum, pentru un astfel de caz eu aș aviza chestia aia cu aspirina și parterul! 🙂 🙂 🙂

   Sunt perfect de acord cu aspectele pe care le-ai notat tu, interzicerea eutanasiei fiind imorală în ambele cazuri – situația (1) e, practic, o condamnare a unui nevinovat la închisoare în propria carne, iar (2) este condamnarea unui nevinovat la închisoare în corpul lui, cu tortură bonus.

   • Mnoah, clar că nu mă gândeam la un scenariu de tipul: intră unul în spital, zice „Vreau să fiu eutanasiat” și medicul de gardă îi trece numele în registru și-i face (în regim de urgență!) o injecție cu morfină pe prima targă goală care se nimerește pe acolo… 😉

    Elvețienii au rezolvat destul de elegant problema. Sunt câteva clinici acolo unde poți să suni frumos să-ți faci programare, te întâlnești de câteva ori la interval de câteva săptămâni sau luni cu o comisie etc. Bănuiesc că în cazul bolnavilor terminal sunt ceva mai rapide procedurile. (N-am stat să scobesc prea insistent după detalii.)

 2. Să vedem la noi cum o să fie. Doar bulgarii legalizează eutanasia în vreme ce românii ar fi de acord și chiar ar vrea să se reintroducă pedeapsa cu moartea… Aleluia. Să lași omul să aleagă când pleacă dintre contribuabili e păcat, dar să-i iei maul când devine incomod, asta-i altceva

  Just. Suntem, cică, un popor de credincioși…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s