Wrong on so many levels

Iată:

Wrong on so many levels
Wrong on so many levels

Level 1: Ce caută un regim alimentar la Cultură? Ce caută vrăjile la Cultură?

Prima e pentru rubrica Nutriție, secțiunea Veganism, cealaltă e pentru rubrica de Curiozități, secțiunea Superstiții… Hai, dacă era ceva de genul „În trecut, oamenii credeau că postul le îndeplinește dorințele”, poate-poate.

Level 2: Cum să scrii, în secolul 21, altfel decât la mișto, că dacă mănânci legume ți se îndeplinesc dorințele?

E adevărat că am auzit o chestie haioasă de la o creștină, care mi-a dat exemplu (că eu, necredincioasa, nu cred, ia să aud exemplul și să mă conving) de grija pe care Dumnezeu a manifestat-o față de ea. Iar povestea era așa: s-a dus să spele chiuveta unui nene, care s-a dovedit a fi mai puțin interesat de curățenie, cât de posteriorul ei, așa că doamna s-a rugat: „Dă Doamne să se ia apa, să pot să nu mai am cum să spăl pe aici și să plec” și la două minute s-a oprit apa! Da, Dumnezeu a avut grijă să oprească apa într-un întreg cartier bucureștean pentru ca o creștină să nu se simtă dezbrăcată de privirea pofticioasă a unui nene libidinos, dar nu a găsit cu cale să aibă grijă ca mii de copii subnutriți din Africa să nu moară de foame cruntă, în chinuri. Mda. Bun zeu.

Level 3: Ce e cu amestecul ăsta bizar dintre cultură și cult?

Că au etimologie comună? Posibil, dar nu mai au demult nicio legătură, ce-ar fi să ne debarasăm odată de obiceiul ăsta de a grupa chestii care nu au nimic în comun unele cu celelalte? Înțeleg ca unele biserici să țină de cultură, pentru că sunt istorice, pentru că sunt monumente de arhitectură, pentru că desenele de pe ele sunt făcute cu o anumită tehnică și cu anumite vopseluri unicat, că le-a construit Fane Babanu (chit că și ăsta nu-i cine știe ce mare personaj istoric, e și el augmentat artificial, să avem și noi sentimentul unei oarecare continuități, în fine), că arată cum și la ce se închinau oamenii înainte să scape de superstiții și așa mai departe. Dar să bagi la Cultură o abominație cum este Catedrala Mântuirii Neamului Popesc întru veșnica propășire a buzunarelor clericale… nu, pur și simplu, nu.

Ar mai fi de scris, dar abia am venit de la mare, așa că mă duc să despachetez chestii.

Reclame

4 comentarii la “Wrong on so many levels

  1. Pingback: Wrong on so many levels – episodul 2 « Litere si cifre

  2. Pingback: Dumnezeu e în vacanță « Litere si cifre

  3. cum adica „postul „imi indeplinseste dorintelele? intr-adevar daca tii cura de slabire e posibil sa slabesti si daca te indopi cu pizza&bere e posibil sa te ingrasi , deci cam astea ar putea fi efectele unui oarecare regim alimentar
    Insa daca iti faci planul :las ca tin post si ma rog la maicuta cristosului ca Gigel o lase pe Floarea si sa vina la mine…..deja se numeste altcumva, respectiv tampenie
    Apropos pun pariu ca soacra-mea o tinut (si tine) postul si se roaga intr-una sa ma despart de fiu-su ….:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s