Dumnezeu e în vacanță

„Organizatia Natiunilor Unite a declarat, miercuri, starea de foamete pentru alte trei regiuni din Somalia, extanzand zona initiala catre portiunile tarii africane unde sunt raportate cele mai ridicate rate de malnutritie si mortalitate, informeaza Associated Press” (via Antena 3).

Deci, pentru ortodocșii care se află brusc în disonanță cognitivă, Dumnezeu este plecat în vacanță și nu se poate ocupa de somalezii care mor de foame, mai ales de copiii subnutriți care se sting la doi sau trei ani de zile, numai piele și os, plus ca niciun copil somalez nu este ortodox, deci ce treabă are Dumnezeu cu copiii somalezi?

Copil somalez mort de foame (theprisma.co.uk)

Copil somalez mort de foame (theprisma.co.uk)

Copil somalez subnutrit (nowpublic.com)

Copil somalez subnutrit (nowpublic.com)

Copii somalezi care mor de foame

Copii somalezi care mor de foame

Copii somalezi care cerșesc de mâncare (paolac7.blogspot.com)

Copii somalezi care cerșesc de mâncare (paolac7.blogspot.com)

În schimb, Dumnezeu are grijă și în această perioadă ca gospodinele ortodoxe să nu se simtă privite cu pofte necurate de domnii necuviincioși la care se duc să spele chiuveta.

16 comentarii la “Dumnezeu e în vacanță

  • Este și ăsta un fel de entertainment! Dacă știau somalezii ce e aia planning familial, dispărea toată distracția. Ar fi fost de-a dreptul enervant pentru Zeu, că nu mai avea cum să studieze efectele morții lente la copii, prin înfometare, de pe norișor, obosit fiind și în nevoie de amuzament după ce rezolva nenumărate probleme complicate cu gospodine care se roagă să se taie curentul și apa ca să scape ele de cine știe ce,

 1. Nu pot sa cred…in timp ce noi plangem ca prostii si ne uram viata ca ne-a parasit iubitul/iubita…acesti copii isi doresc sa aiba „panarama” noastra de viata…ei saracii mor de foame….

 2. În vacanță? Asta ar presupune c-ar fi fost la muncă până la a-și lua conced’. Or’, din câte știu, nu e nici o evidență cum c-ar fi semnat condica f’odată.

  • Da… Este îngrozitor şi se întâmplă în continuare… 😦 Iar umanitatea încă face biserici. Mă întreb câţi copii amărâţi ar avea şanse dacă banii aruncaţi pe lăcaşuri de cult ar ajunge la ei: spitale, cantine, şcoli…

   • Dacă o iei așa te-ai putea întreba și oare câți copii somalezi ar fi avut o șansă-n plus dacă banii investiți în organizarea Olimpiadei ar fi fost dirijați întru ajutorarea lor, în loc să fie „aruncați” pentru promovarea unui eveniment grandios (dar de divertisment, până la urmă).

    Ce vreau să spun e că nu cred că Biserica (nici Olimpiada) ar fi de vină pentru năpasta abătută asupra celor prezentați în poze. Cel puțin nu la modul „ați băgat banii-n biserici, în loc să-i dați pe grâne”. De ce pot fi acuzați, eventual, e idioțenia cu care insistă asupra lipsei planning-ului familial care, într-adevăr, are un efect și asupra numărului de copii care sfărșesc tragic, și asupra transmiterii unor boli (e.g. SIDA) grave.

    Uite acilea (http://www.youtube.com/watch?v=d5OMNPmoVAw) o dezbatere cu un subiect (Is the Church a force of Good in the World?) destul de apropiat de topicul pus pe tapet în postarea originală. Mai către final e prezentată și statistica cu evoluția opiniei celor din audiență, înainte și după dezbatere. Mie mi se pare de bun augur.

   • Eu mă gândeam mai degrabă la modul de gândire religios – oamenii preferă să construiască biserici pentru un zeu milostiv și bun, care protejează și iubește omenirea, dar nu văd durerea, foametea, sărăcia din lume – or, copiii din poze nu ar fi și ei creaturile Domnului, dacă ar exista Dumnezeu?

   • Ar fi, dac-ar fi.

    Dar asta nu implică vreo obligație în rândul celorlalte creaturi a Domnului, mai căpătuite, de a-i ajuta pe cei năpăstuiți. De unde absolvirea Bisericii (și a oricui altcuiva, cu excepția Creatorului) de orice vină în ceea ce privește destinul acestora.

    Dar și vina Creatorului e cu cântec. Pentru că injustețea pe care o face asistând impasibil (când i-ar fi atât de simpu să intervină) la nenorocirea atâtor ființe este… ca-n poveste. Adică ni se pare doar nouă, simple creaturi, c-ar fi injust. În „realitate”, dac-am avea acces la nivelul rațiunii dumnezeiești, ar fi okay. Pentru că acolo, în nepătrunsele taine, se judecă după alte criterii, unele care nu sunt de nasul (sau neuronul) nostru.

    Dacă ești liber să inventezi orice, poți explica (într-un fel sau altul) orice aberație. Nu-i așa?

    Pentru mine însă, dacă Dumnezeu acesta ar exista, ar fi evident că primul și cel dintâi atribut al său ar fi atotnepăsarea. Toate celelalte atribute (atotputernic, atotștiutor, atotetc.) ar fi absolut insignificante în comparație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s