De ce e absurd să se construiască biserici cu bani de la stat (nu contează pentru ce cult)

Cum ar fi dacă tu, cel care citești acum postarea asta, ai fi obligat să îmi construiești mie o preafrumoasă casă, cu tot ce-i trebuie în ea, cu zece dormitoare, cu beci și pod și cu o curte mare și plină de flori minunate, numai și numai pentru faptul că familia mea e mai numeroasă decât a ta, care poate ești burlac?

Și cum ar fi dacă tu nu ai avea nici unde să locuiești și în fiecare noapte ți-ar fi frig, învelit fiind cu o pătură veche și cuibărit într-o cutie de carton, rest de la mobila pe care mi-ai cumpărat-o mie?

Exact. Ar fi de porc. De rahat. De neimaginat. Un abuz.

Acum să ne imaginăm că fiecare apartenență / non-apartenență religioasă ar fi o familie. Ortodocșii ar fi familia cea mai mare în România. Ateii, cea mai mică. Familia de atei visează la o casă în care să intre toată lumea, indiferent de familie, cu camere mari și spațioase, numite școli, grădinițe, creșe, spitale. Familia de ortodocși visează la o casă în care să stea numai familia de ortodocși și, pentru că familia de ortodocși e mai mare, obligă familia de atei să muncească la construirea casei ortodocșilor, alături de penticostali, și ei puțini la număr, adventiști, nu prea mulți și încă niște familii la fel de oropsite.

În timpul ăsta, casa cea frumoasă în care ar intra toate familiile la nevoie, cu camerele ei primitoare pentru toți, rămâne neconstruită. Iar ateii, penticostalii, adventiștii, baptiștii, musulmanii, chiar și catolicii, rămân să stea sub cerul liber.

Chestia cea mai tare e că ortodocșii, mult prea încântați că familia lor mare le permite să construiască o casă numai pentru ei, uită de camerele alea utile, cu adevărat utile, numite școli, grădinițe, creșe, spitale. Familia ortodoxă construiește un palat imens, care nu are nici lumină (asta e educația!) nici cămară (acolo unde ții proviziile de sănătate) și nici cameră pentru copii (creșe, grădinițe). Și stau toți într-o sufragerie uriașă și se uită la un televizor mare, din care vorbește un popă gras și megaloman, căruia puțin îi pasă, de fapt, de oameni. Pentru că, dacă i-ar păsa, banii și terenurile Bisericii ar merge acolo unde oamenii, copiii Domnului, au nevoie de ele: la școli, grădinițe, creșe, spitale.

Reclame

5 comentarii la “De ce e absurd să se construiască biserici cu bani de la stat (nu contează pentru ce cult)

 1. Cam fortata comparatia, dar cu ideea de baza suntem cu totii de acord.
  Chiar si ortodocsii in marea lor majoritate sunt impotriva actiunilor BOR, (am avut imensa rabdare sa citesc sute de comentarii la diverse articole anti-jecmaneala BOR)
  Pentru ca toata lumea vede comportamentul popilor, nesimtirea, extravaganta si indolenta lor, precum si lipsa unei compasiuni reale pt binele bietului enorias sarac si vai de capul lui
  Va ramane probabil memorabila fraza scapata la o filmare cu camera ascunsa „biserica nu face opere de binefacere”,da atunci ce wtf face? adica sa platesc eu din banii mei sa se imbuibe aia si sa-si ia limuzine si io sa trag ca idioata , sa-mi fac rate ca sa pot sa fac ceva si daca imi ramane in final de o pizza si de bere sa fiu happy?

 2. eu sunt absolut de acord cu tot ce-ai scris. daca Biserica ar construi crese ori spitale, ar castiga respectul nostru…. este oribil felul in care popii vad implicarea lor in societate. oribil.

  • Sunt unii popi care se implică, dar ei sunt excepția, nu regula… din păcate. Biserica, dacă ar renunța la toate măgăriile pe care le face (gen acumulare de terenuri, de bani, construcția haotică de biserici acolo unde nu este nevoie, diverse abuzuri, sexuale și nu numai, procese cu amărâți și așa mai departe) și ar deveni ceea ce oamenii și-ar dori ca Biserica să fie (leagăn pentru săraci, ajutor pentru cei amărâți, sprijin sufletesc, dar fără culpabilizare și alte instrumente popești specifice, menite să țină omul nefericit și mizerabil), totul ar fi OK…

   Dar, în situația asta, Biserica ar construi mai puține căsoaie cu turle aurite (sau deloc, că deja sunt mai mult decât destule) și nu ar da buzna cu biserici în curțile spitalelor, de exemplu… Ar dona terenurile pentru construirea de spitale, școli, creșe, grădinițe, ar construi cu fonduri proprii cantine pentru săraci, adăposturi pentru copii orfani, bătrâni, femei abuzate… Popii fără parohie, ăia ieșiți pe bandă din „facultatea” de teologie, ar pune mâna să ajute oamenii, ar lucra ca infirmieri voluntari la spitale, ca bucătari și ce mai trebuie în cantine sociale, de exemplu, iar Biserica le-ar plăti salariile, că are de unde.

   Ehei, câte n-ar putea face Biserica, dacă n-ar fi stricată ca o piersică de supermarket, de la sâmbure spre coajă, afară spoită și pufoasă și în interior plină de viermi grași în sutană…

 3. Mie imi place comparatia 🙂 Chiar daca sunt ortodocsi care se opun BOR sau catedralei, capul „familiei” decide in numele familiei si capul BOR decide in numele populatiei suficient de fraiere incat sa se declare orto la recensaminte (in loc sa mearga pe refuz, ca nah, ei chiar or fi orto). Ergo, chiar daca unii puradei ortodocsi ar avea alta opinie, aceasta nu este ascultata si in numele lor se construieste sufrageria cu tembelizator ortodox.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s