Stereotipiile – până unde sunt utile, de unde încep s-o ia razna

Spunea bauhaus aici că „cine nu percepe perfect diferentele de gen, sau care nu intra in modelul acceptat de societate este fie un poponar descreierat, fie o tarfa lesbiana? […] Nu toti copii pot fi indoctrinati de memele societatii„, în ideea (cu care sunt perfect de acord) că nu poti convinge un copil ce fel de personalitate sa aiba.

Sigur că nu-l convingi, că natura e inerentă, dar îl ajuți și urgentezi depășirea landmark-ului (integrarea identității de gen).

Ideea e că umanitatea operează cu statistici, categorii, opoziții binare (fată/băiat, de exemplu). Omul înțelege conceptele prin compararea zonelor extreme, a opuselor – albul e înțeles prin opoziție cu negrul, întunericul prin opoziție cu lumina, ziua prin opoziție cu noaptea (astea sunt cele evidente), apoi se trece la concepte mai complexe, care poate nu sunt aparent opuse și care pot fi opuse față de concepte care nu sunt sinonime. De exemplu, conceptul de normalitate este opus celui de diferență, excepție în aceeași măsură în care este opus celui de bolnav, patologic. Dar diferit nu este sinonim cu patologic. de aici apar confuziile și deviațiile conceptuale.

Așa e construită mintea umană și e o tâmpenie să vrei să forțezi o operare diferită, pentru că nu va funcționa. Există excepții (autismul, de exemplu, e una dintre excepții – model de minte care funcționează diferit), care cer prin ele însele o abordare diferită, dar ele nu sunt norma (regula) și cer o adaptare și o deviere constructivă și creativă de la modelul de bază. Asta înseamnă că datoria părintelui este să seteze terenul pentru dezvoltarea copilului propriu, având în vedere normalitatea as in norma, adică regula, nu excepția (nu as in normal vs. patologic, asta e cu totul altă mâncare de pește și din confuzia asta ies discriminările, respingerea și alte efecte adverse ale stereotipizării).

Prin urmare, datoria unui părinte este să pornească cu set-up-ul potrivit genului anatomic (camera roz pentru fetițe, bleu pentru băieței, de exemplu), însă tot datoria părintelui este ca, de îndată ce sesizează și certifică (cu ajutorul unui specialist!) că în copil există o diferență între genul anatomic și cel psihologic, să lase și să încurajeze copilul să-și integreze propria natură și să nu îl împiedice în niciun fel (tocmai ca să favorizeze o dezvoltare armonioasă).

Nu faceți confuzia între normal vs. diferit și normal vs. patologic!

E o graniță pe care adesea oamenii nu o sesizează, în parte și din cauza celor care, în mod voit, preferă confuzia și transformă sexul / genul în determinante pentru un comportament sau altul, pentru un rol sau altul (vezi roluri de gen!) și așa mai departe (cele mai vinovate de chestia asta, cu care se luptă lumea civilizată, sunt religiile). Ideea e însă că, oricât am vrea să fim politically corect și oricât nu ne-ar plăcea treaba asta, femeia și numai femeia este cea care are ciclu și naște, iar bărbatul și numai bărbatul are erecție și spermatozoizi, de exemplu.

Nu poți văduvi specia de specificitățile de gen (care generează stereotipii, ca să faciliteze înțelegerea conceptelor și operarea cu respectivele concepte), dar poți accepta fără fasoane abaterile de la normă.

Asta înseamnă o atitudine corectă, nu aiurelile politically correct duse la un extrem atât ridicol, cât și periculos. Ceva foarte ușor de înțeles și detaliat pe tema extremei în care riscăm să intrăm cu tendința de a elimina stereotipiile a scris LazyPawn, și recomand să citiți. Se leagă foarte bine de subiectul de față – până unde mergem cu neutralitatea și până unde respingem stereotipiile, ca să păstrăm un echilibu sănătos și să nu alunecăm în extreme?

Un comentariu la “Stereotipiile – până unde sunt utile, de unde încep s-o ia razna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s