Cică se urâțește lumea (whatever) și cresc copiii mai repede

Am găsit un articol care, pe scurt, zice că, din cauza mâncării pline de chestii (hormoni de creștere, presupun) și a internetului, respectiv a pornoșagurilor pe care le face accesibile (!), tineretul devine tineret mai devreme decât în secolul nouășpe. Adică, de unde, pe la 1800, prima menstruație venea la 17 ani, cică acum vine pe la 9.

Bun, asta e constatarea statistică, deci corectă, dar cauzele cred că nu sunt cele presupuse.

Eu nu cred că mâncarea are vreo importanță. Se mânca fără hormoni de creștere, E-uri și alte cele până acu’ puțină vreme (două, trei, hai patru decenii), și tot venea menstruația de la unșpe ani încolo. Eu am fost retardată, ultima din clasă, la 14 ani. Restul colegelor mele erau de mult experte în cantitatea de vată, metodele de plasare și cum să faci să nu lași urme pe băncile școlii. (Da, horror, pe vremea aia nu existau tampoane!!!)

Nu cred nici că expunerea la pornețuri e de vină. Am găsit eu în dulap, când aveam vreo zece ani, un teanc impresionant de reviste germane. „Ja, ja, das ist Vesuviu!” Acum, că mă gândesc, protagoniștii erau departe de a fi sexy2011, cu tufe crețe și dese, gen Zohan, deasupra sexului și la subțiori, iar revistele erau alb-negru, deși tipărite pe hârtie lucioasă, frumos. M-au obsedat activitățile din revistele alea o vreme (scurtă vreme), apoi am continuat să mă joc cu păpuși și cai de plastic – era mai distractiv, de departe. E posibil ca obiceiul meu de a lipi puțe și ouțe din gumă de mestecat respectivilor bidivii (pe care apoi le pictam cu guașe la culoare, de se cruceau mama și mama prietenei mele), să fi fost din cauza revistelor ălora. În rest, nimic deosebit. Fată mare până la majorat.

Eu cred că se întâmplă altceva.

Cred că bieții noștri copii nu mai au parte prea mult de copilărie. Cred că au acces la enorm de multă informație (că se nimerește și porneț pe acolo, e irelevant), care le structurează creierul mai repede și mai abrupt decât se putea în secolul menstruației de la 17 ani. Ăia citeau o carte în viață, dacă știau citi, și aia era Biblia (eventual). Cred și eu că trupul nu considera că se poate maturiza până când creierul nu avea destule circuite! Cum să dai posibilitatea să se reproducă unei creaturi cu bagajul de informație al unei alune? Cum să pui o nouă viață în brațele unei ființe care nu și-a destupat capul cu destule cunoștințe? Pe când în zilele noastre… Am auzit copii de doișpe ani vorbind între ei cu o maturitate pe care eu nu o aveam la 16, așa că nu e de mirare.

În plus, părinții contribuie la asta, pentru că trăim într-o lume competițională, dar și dementă. Părinții își îndoapă copiii cu cifre și litere de la un an începând (chit că plodul încă nu merge bine pe piciorușe, dar trebuie deja să învețe să numere!) și nu am mai auzit de copii care să meargă la școală ca mine pe vremea când copilăria mai semăna a copilărie, fără să știe literele! Toți știu literele de la 4 ani, le citesc poticnit de la 5 și scriu cu litere mari de la 6. La școală se plictisesc, normal.

Cred că specia s-a adaptat condițiilor mai bune de trai. În secolul 21, toată lumea din țările civilizate supraviețuiește! Te poți, deci, reproduce și la 12 ani, nu mai ai nevoie să stai până la 17 – ai mâncare bună, te dezvolți ușor, fără lipsuri, organismul crește repede și specia își vede de interesul ei – reproducerea! Nivelul de trai mai bun înseamnă că specia se poate reproduce mai repede și mai bine. De ce să nu o facă? Că indivizii se sperie de treaba asta, să le fie de bine. Nu e treaba speciei să cocolească sensibilitățile indivizilor, iar procesele evolutive sunt amorale.

Pe de altă parte, cred că diferența dintre ăștia două sute de ani nu e, de fapt, așa mare. În prezent se fac mult mai multe statistici, pe eșantioane mai mari, în mod susținut, cu o anume metodologie și centralizat corect, încă de la prima prezentare la medic. Degeaba o întreb pe mamaie când i-a venit ei ciclul prima dată, că o să-mi răspundă bălării – fie de jenă, fie că nu-și mai amintește. Mai rău, dacă fac cercetare pe hârtii vechi de două secole, naiba știe ce au notat ăia acolo și cum au notat.

Și cam atât. Mergem mai departe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s