Știi sau sociopățești

Comportamente de sociopat / psihopat

Comportamente de sociopat / psihopat (De aici: sitimunirahzainalabidin.blogspot.com)

Sociopatul și psihopatul zice-se că ar fi pe aceeași linie de scrânteală, numai că la poli opuși cumva. Adică vechea chestie cu nature vs. nurture, natura fiind aia care a stricat psihopatul și cultura (mă rog, societatea) aia care a defectat iremediabil sociopatul. Ideea e că au o chestie în comun – n-ar recunoaște că e ceva în dezordine cu ei nici picați cu ceară și, evident, nu prea ajung pe la psihiatru decât duși târâș de familie.

Chestia e că indivizii în cauză mișună printre noi și în forme blânde (cică până la 4% din șefi sunt sociopați, spre deosebire de 1% în populația generală) și ne dau bătaie de cap, mai ales dacă suntem dintre fraierii de treabă. Așa că, după o experiență aproape nefericită cu o astfel de tanti și citind eu netul în lung și în lat ca să pricep cum de m-am păcălit așa de magistral, am găsit o grămadă de comportamente care te pot preveni că ai de-a face cu un sociopat (iar cea mai bună listă e aici). Și m-am hotărât să împart înțelepciunea și cu alții, nu de alta, dar pe netul românesc n-am găsit mare chestie.

Deci, sociopații:

 • sunt volubili și afișează fețe amabile, dar cumva simți că nu-s ei chiar așa – dacă ceva e ciudat, fugi!
 • se cred buricul târgului și, chiar dacă nu spun ei direct chestia asta, e imposibil să nu sesizezi mesajele nonverbale, de la postură până la privirea suverană pe care ți-o aruncă din când în când.
 • intră pe sub pielea omului și, de acolo, îl fac să le facă diverse chestii (ca viespile alea care posedă demonic păienjenii și pe urmă îi fac să le țeasă cuib)
 • nu sunt niciodată, dar niciodată de vină pentru nimic și fac ca toți dracii când încerci să le demonstrezi că nu e așa (practic, le stici planul) și nu au remușcări, pentru că, desigur, nu sunt niciodată de vină.
 • se plicitsesc repede, au nevoie de chestii interesante, adrenalină, distracție (uneori se distrează cu diverși bine intenționați care nu bănuiesc cu cine au de-a face).
 • mitomani sadea, mint de plăcere, mint să experimenteze, mint că trebuie, mint că au mințit și uită că mint și mint iarăși, de te ia capu’ dacă încerci să urmărești toată nebunia (cred că se bazează pe memoria scurtă a oamenilor)
 • cred că li se cuvine tot, că merită ce-i mai bun, iar dacă cineva le zice că nu-i chiar așa, mârâie amenințător (a nu se lua literal, deși cred că sunt și din ăștia, nu mă mai miră nimic).
 • Nu par empatici sau/și manifestă emoții într-un fel ciudat – pot părea afectați de chestii care nu afectează oamenii normali, în vreme ce nu știu cum să reacționeze la chestii cu adevărat aiurea și par insensibili la ele (de fapt, sunt insensibili la orice, emoțiile lor sunt fake, mai puțin furia)
 • Dacă sesizează frică sau orice altă slăbiciune, profită fără să clipească.
 • se laudă nonstop cu ideile lor minunate, care nu le aparțin decât lor, logic.
 • Au idei destul de kinky în materie de sex și, când îi auzi povestind ce au mai făcut, te gândești că viața ta e foarte plictisitoare.
 • Sunt impulsivi și fac chestii brusc, inclusiv când e vorba de decizii de viață. Nu e spontaneitate, e țicneală de-a dreptul, pur și simplu se aruncă cu capul înainte în diverse activități, fără să conteze că-s poate ilegale, că-s negândite, că e posibil să iasă rău…

Și tot așa.

În principiu, persoana pare vreme îndelungată too good to be true și, deși te ia pe sus entuziasmul, simți pe undeva sau de la un moment dat că ceva nu e cum trebuie, dar nu poți să te prinzi ce. Și până te prinzi, până când sociopatul se vede cu sacii în căruță și își dă arama pe față (și dă vina, bineînțeles, pe tine).

***

Aoleu, acum am realizat că mai știu un sociopat, îl știe toată lumea. Ia să vedem cine ghicește…

Reclame

2 comentarii la “Știi sau sociopățești

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s