Oamenii sunt animale

Da, știu, știu, or să-mi sară în cap iubitorii de animale (sunt și eu! nu dați!) și creștinii, primii că animalele sunt mai de treabă decât oamenii și nu omoară de distracție sau de ură (asta cred că așa e), iar ceilalți că nu, că ne-a creeat Domnu’ din praf și suflare și, în fine, coaste, deci nu suntem, dom’le, niște maimuțe îmbrăcate care au făcut avioane.

Ba suntem.

Ultimele clipe ale lui Gaddafi
Ultimele clipe ale lui Gaddafi (foto de aici: theback-benchers.com)

Cum altfel aș putea să integrez ca fiind uman modul în care poporul dezlănțuit își tratează liderii căzuți în dizgrație și prinși ca șobolanii, prin găuri și cotloane? Sau felul în care soldații și plutoanele de execuție își manifestă bucuria când ucid, chiar dacă e vorba de dictatori?

Cum altfel să încerc să înțeleg că e posibil ca oamenii să se dezumanizeze în așa hal încât să facă așa ceva și s-o facă plini de pasiune, ură și plăcere, cu urlete de triumf, numai pentru că se iau unii după alții și au o victimă care nu se poate apăra? (Indiferent ce ar fi făcut în trecut.)

2011

Pe Gaddafi l-au dus în șuturi, pumni și palme, i-au băgat bețe în fund, l-au pocnit peste față și corp, l-au târât prin praf și l-au călcat în picioare, apoi l-au împușcat – cred că din greșeală, că în felul ăsta și-au încheiat distracția mai devreme decât ar fi fost cazul, dacă îl omorau în bătaie. În tot timpul ăsta zbierau că Allah e mare. Exaltare divină. Halal!

Pe Osama bin Laden probabil l-au tratat la fel americanii, care or fi spus că Mnezo e mare, numai că nu ni l-au arătat pe terorist în timpul în care murea și înainte – au fost deștepți piariștii americani specializați pe info ops – că îl făceau martir pe nemernic și nu era de bine. Și dădeau prost și americanii, să se poarte ei, civilizația, ca niște animale, nu se cădea.

Acum douăj’ de ani

"Execuția" ceaușeștilor
„Execuția” ceaușeștilor (foto: Ziarul de Bacău)

Nu am putut zilele astea să nu-mi amintesc faza cu împușcarea ceaușeștilor. Simulacrul ăla de proces și uciderea cu filmare au bucurat boborul și au rezolvat repede și fără consecințe trecutul unora dintre actualii dinozauri politici, iar noi suntem încă rămași cu o sumedenie de întrebări nerăspunse și nomenklaturiștii bătrâni pe cap, ca să tragem de democrație cu ei. (Inadmisibil, Ilici își permite să vorbească despre rege. Băsescu, din postura de președinte (!!!), își permite să-l facă trădător)

Toate cele de mai sus au în comun aceeași stupiditate, cruzime și lipsă totală de urme de gândire. E brutalitatea mulțimii, total decerebrată de beția de a avea în gheare un lider căzut, neajutorat, care nu mai poate riposta în vreun fel.

Ăștia votează

Nu cred că există ceva mai hidos în natura umană. Și mai fără sens. Pe lângă că așa ceva este inuman și aduce asupriții la nivelul asupritorului, în vreme ce mulțimea descreierată și haotică „își face dreptate”, dictatorul moare și secrete importante dispar odată cu el. Nimeni nu mai poate apoi să afle nimic, iar istoria rămâne cu pagini goale. În plus, din acte sângeroase nu a ieșit niciodată ceva cu adevărat bun și durabil. Drepturile omului se aplică tuturor oamenilor. Chiar și dictatorii au dreptul la un proces corect. Punct.

Dar dacă spui asta cuiva care nu gândește prea mult, unul oarecare din mulțime, a noastră din 89 sau a ăstora în 2011, va zice că bine le-au făcut, ‘le muma lor de dictatori.

Mulțimea votează pentru noi.

Anunțuri

6 comentarii la “Oamenii sunt animale

  1. „Nimeni nu mai poate apoi să afle nimic, iar istoria rămâne cu pagini goale.”
    Ai dreptate… cate s-au aflat cand l-au prins pe Sadam… avem 3000 de pagini noi adaugate la volumul „Istoria moderna”… scrise de marmotele care inveleau ciocolata in staniol.

  2. omul este un animal de prada aflat in varful lantului trofic inzestrat cu „ratiune” cf sistemului referential al „teoriei evolutioniste” in esenta, desi fenomenologia(husserl) aplicata in psihologie a incercat sa valorizeze „omul” prin „constiinta” incercand sa „distruga” fiara din om. deci, am ras mult citind „the god delusion” in care saracu’ richard dawkins afirma sententios ca „moralitatea si altruismul sunt produse ale evolutiei”.citat aprox.

  3. chestia e că fiara din om rămâne, mai ales acolo unde este lipsă de educație… Gândește-te la numitorul comun al întâmplărilor de mai sus – mulțimi de oameni cu educație precară, care nu înțeleg implicațiile gesturilor lor mai departe de „uite-dușmanu’-să-iădăm-la-cap”.

    Moralitatea si altruismul sunt produse ale evolutiei, de fapt, dar fără educație, omul e condamnat să se autoreducă.

  4. asa la modu general in natura pradatorii sint mai inteligenti decat prada,stiai ca lupii sint foarte inteligenti?..au organizare „sociala” comunica intre ei, impart prada cu femelele si puii etc asta nu i impiedica uneori sa se sfasie. omul fiind pradatorul de top, argumentul educatiei nu i relevant. unu’ cu trei facultati, pacifist „convins” pus in fata unor situatii extreme se transforma in fiara. altruismul si moralitatea sint produse ale „ratiunii”, concepte, ” functioneaza” doar in anumite conditii.

    • Când e vorba de autoapărare, e altă discuţie… Dar un om educat nu va înfige beţe in fundul altui om, fie el si criminal, dictator… şi nu se va amesteca în mulţimea hămesită după răzbunare şi sânge. Un om educat îşi va stăpâni impulsurile şi va alege raţiunea. Deci educaţia contează.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s