Infractorul studios

Să te ferească Dumnezo, unicornul, Manitu și pasta să fii student în România.

Studenție

Studenție (sursa: blog.davidsonmorris.com)

Dacă nu ai bafta să nimerești o facultate ca a mea, unde vocea studenților răzbate până în decanat, iar informațiile ajung imediat pe site, ești în teribilă ceață. Te descurci cum poți și treci prin școală într-o confuzie totală, bănănăind cu anii pe holuri cu jalba în băț și ciocănind cu sfială la ușa secretariatului. Nici la noi nu e situația chiar roz bombon, însă e sigur mai bine ca în alte părți (am auzit, recent, diverse povești de groază).

Dacă n-ai scăpat de școală în anii trecuți și n-ai prins legea care făcea viața studentului mai ușoară, tragi acum ponoasele și aștepți să se decidă felul în care iei licența, în perioada în care ai putea (măcar teoretic, căci leneș și procrastinat e cheful studentului) să scrii de să sfârâie tastatura, să schimbi ochelarii de atâta citit și să tocești permisul de bibliotecă.

Iar dacă n-ai avut ce face cu viața ta și, în loc să-ți vezi de cai verzi pe pereți, ai învățat bine, devii bursier. E ceva dezirabil? Până la un punct. Și de la capăt:

Înveți bine? Ești penalizat

Exact, penalizat. Statul român pedepsește studenții care învață.

Întâi, vine cu o lege a educației care nu încurajează studiul, acumularea de cunoștințe, dorința de a ști. Bursele sunt mici și foarte mici (cam 50-80 de euro, în vreme ce Catedrala Mântuirii Banului Public a sorbit cu un șluc! 2,5 milioane de euro de la stat) și nu văd cum un student ar putea trăi din banii ăștia, având în vedere că, pentru a putea învăța cum trebuie, pe lângă bibliografie, e nevoie de prezență la cursuri și seminarii (deci un job serios devine aproape imposibil). Dacă nu ești întreținut de părinți sau nu ai un venit suficient și stabil de undeva, care să-ți finanțeze prezența, nu ai cum să te descurci cu banii și să mai și pui mâna pe carte.

Studentul nu mănâncă în vacanță

Ai carte, n-ai parte

Ai carte, n-ai parte (sursa: productdesignproject.com)

Pentru cei care nu știu de chestia asta, bursele acordate de statul român nu se dau decât în cazuri excepționale și pe perioada vacanțelor (cu excepția unor burse speciale, foarte puține la număr, care nu pot fi încasate cumulat cu altă bursă). Iată și un exemplu de proiect de regulament de acordare a burselor (Universitatea din București) în care este scrisă clar chestia asta (Art. 6.1).

Studentul în vacanță se duce așadar cu un summer job la mare și trăiește cu bere și sticksuri cumpărate din șters mesele chefliilor, fuge în State cu Work&Travel sau coboară din rată la mămica acasă și se hrănește sănătos, cu mâncare gătită.

Înveți mult și bine? Și ce, te-am pus noi?

Există studenți care duc două facultăți în paralel (și, nota bene, pe una o plătesc cu câteva sute bune de euro anual, că statul bugetează o singură facultate pe cap de vită furajată cetățean român). Pentru ei, a doua măgărie a legii educației (Legea 1/2011) este Capitolul X, secțiunea 1, articolul 199, alineatul 3, care spune că dacă se întâmplă să le ducă bine și devin eligibili pentru bursă la ambele, nu pot beneficia decât de una singură. In traducere absolut liberă, dar cât de poate de corectă, cine are obrăznicia să vrea morțiș să învețe mai mult trebuie descurajat cât mai tare.

Cu alte cuvinte, dacă ai comis păcatul capital să studiezi la două școli odată, în loc să stai numai la una și, dacă ai avut și tupeul fantastic să înveți bine la amândouă (da, se poate! știu pe cineva), chit că pe a doua oricum o plătești, nu poți beneficia de bursă decât dintr-o singură parte.

Nu spun că a doua facultate n-ar trebui plătită! Spun doar că meritul trebuie recompensat oriunde se manifestă, dacă s-a stabilit o recompensare.

Ești bursier? Infractorule!

Hoțul studios

Hoțul studios (sursa: abovethelaw.com)

Dacă te faci vinovat de toceală* (adică dacă te-a pus să înveți ăl cu coarne, numit și Curiozitate Academică) și te-ai trezit eligibil pentru o bursă, trebuie să faci frumușel un drum până la notariat și să dai acolo declarație că nu comiți infracțiunea de a lua încă una, de la o altă facultate (by the way, what happened cu declarația pe proprie răspundere?).

Așadar, a treia și cea mai urâtă consecință a legii ăsteia e că a dus la prezumția că studenții eligibili pentru bursă (deci, cei studioși) sunt plini de intenția necurată de a se umple de bani din toceală (în țara care are nevoie de mai mulți ospătari), acumulând două burse în valoare de cam 50-80 de euro fiecare.

Cum facem?

Și, tocmai că suntem în țara noastră, cred că au fost și cazuri în care studentul a hotărât că, deși legea zice nu, el merită și basta. Altfel nu se ajungea la povestea cu declarația notarială, infracțiunea și așa mai departe.

În cazul ăsta în special (și în relația cu statul în general) eu mă simt ca atunci când intru într-un magazin și bodyguardul îmi buzunărește geanta cu privirea. Și cred că și alții se simt, dacă nu jigniți de prezumția de vinovăție, măcar deranjați. Ideea e cum facem să nu mai fie așa? Plus că povestea cu o singură bursă e nedreaptă.

Ne agităm ani de-acum să schimbăm legea sau o lăsăm cum cade, că doar nu ne privește sau mai avem puțin și trece și asta și… nu ne mai privește?

Anunțuri

7 comentarii la “Infractorul studios

  1. Inițiativa legislativă pornită de la cetățeni e destul de dificilă spre imposibilă. Mai degrabă are șanse încercarea de a porni o dezbatere publică pe tema asta și eventual ceva parlamentar prins în proiect legislativ ca să aibă succes.

      • Trebuie contactat (mail, telefon, scrisori) cu mesaje în care spui explicit că faptul că nu răspund îl consideri o confirmare că NU au primit mesajul, până răspunde. În fond, EI sunt angajații noștri, nu invers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s