Ce faci când toată lumea piratează?

Oală de ciorbă. Sau de SOPĂ.

Oală de ciorbă. Sau de SOPĂ. (imaginea, de aici: creativeclaycooking.com)

Faci borș era expresia românească, dar cum legea care va să treacă la americani se numește Stop Online Piracy Act, se cheamă că faci SOPĂ.

De ce ar fi treaba asta atât de greșită, când toată lumea e de acord că pirateria este furt? De ce s-ar opune cineva unui act care condamnă pirateria și închide toate căile pe care activitatea asta underground le-ar putea folosi ca să se propage?

Pentru că nu este underground, ci mainstream.

Pirateria e globală.

Nu e ceva corect și nici moral, dar se manifestă, mai accentuat sau mai voalat, la majoritatea populației Pământului cu acces la internet. Deci, a devenit nu excepția, ci norma, deci e ceva normal – asta e natura umană și nu poți schimba natura umană decât prin două metode: educație și coerciție. Educația este o chestiune de timp – nu ai rezultate imediat și este nevoie de mult efort; în plus, în funcție de eșecul de a menține un echilibru între ceea ce vrei să obții și ceea ce oferi, iar motivația oamenilor de a încălca principiile nu dispare, ai tot soiul de recăderi. Cu alte cuvinte și de exemplu, degeaba educi cetățeanul să-și plătească taxele, pentru ca statul să poată să lucreze cu banii strânși tot pentru cetățean, dacă taxele sunt mai mari decât este dispus cetățeanul să își rupă de la gură și dacă statul nici nu-și face treaba.

Ce facem când suntem neajutorați? Devenim isterici.

Ce facem când suntem neajutorați? Devenim isterici. (sursa imagine: thekey.xpn.org)

Coerciția este bruscă, cu rezultate imediate, dar superficiale. Succesul este scurt, iar recăderea, mai adîncă. Pentru că pedeapsa ia omul prin surprindere, dar nu-l face să-și schimbe natura, ci doar îl stimulează să încerce altceva. SOPA asta nu-i decât un act de coerciție. A oprit Prohibiția consumul de alcool? Nu. La fel și cu SOPA – or să se frigă câțiva cu ea, apoi restul de băieți infami, puși pe prădat mamuții gaming&media, vor găsi o cale să work around it.

Lupta nici măcar nu e nouă. Din secunda în care a apărut banda de magnetofon, casele de discuri și-au simțit subțiindu-se pernuțele cu $$ de sub funduri. Să ne mai amintim ce scandal a fost când cu CD-urile și DVD-urile? De când înțeleg eu ce e cu lumea asta (să fie vreo 18 ani de atunci), am tot văzut lovituri din astea șoc și tot atâtea replici evazive și eficiente ale celor puși pe piratat. La fel cum Audiogalaxy a fost înlocuit de Napster și apoi de măgar, DC și torente și de câte or mai fi și n-am auzit eu și tu de ele, dar au auzit alții.

Deci, dacă după aproape două decenii de lupte surde și inutile, când cu fiecare lingură de SOPĂ pirateria nu face altceva decât să explodeze ca mămăliga, eu,  în locul mamuților ăstora cu mulți $$ dar cu puțină minte, aș schimba paradigma.

De ce piratează oamenii?

Că nu înțeleg că e furt. OK, educăm. Le explicăm că e furt. Așa. Explicăm de două decenii. Și de ce continuă să pirateze?

Pentru că nu au bani să cumpere. OK, facem toate alea mai ieftine și gata (deși nu se întâmplă așa). Și de ce continuă să pirateze?

Pentru că trăim într-o eră globală, iar unii se încăpățânează să lanseze în zile și perioade diferite diverse produse de entertainment, iar oamenii află că s-a lansat X chestie în America și-i doare la bască de lansarea de peste o lună din Europa, ei vor acum. OK, lansăm toate alea în același timp. Evrika? Nu chiar, dar aproape. De ce continuă oamenii să pirateze?

Pentru că e mai simplu. Stai în fund la calculator și descarci filmul de undeva. Sigur că e la fel de simplu să cumperi online, dar vine linkul de download instant? Vă spun eu, în România (și în multe alte locuri ale lumii, că nu suntem noi ultimii proști) nu vine.

Pentru că e mai sigur. Nu-ți vine să dai 10-30-50 de euro (mai ales dintr-un salariu de 300-500) pe ceva numai după ce ai văzut un trailer. E tot vina ălora cu $$ sub fund, pentru că ei au inventat reclama mincinoasă sau, în cel mai bun caz, overpromising. Eu m-am fript așa de câteva ori, când m-am trezit că am aruncat banii munciți de mine pe niște porcării cu trailer wow și conținut bau.

Pentru că e mai ieftin. Să mergi la cinema e frumos, dar e o ieșire în oraș și subțiezi portofelul cu biletul de film, costurile superumflate ale unor amărâte de floricele, ești forțat să bei Cola când tu preferi Pepsi (sau invers), nu găsești ceva light nici să dai cu tunul, după sau înainte ți-e foame și vrei să mănânci ceva de 8 ori mi scump ca acasă și tot așa, pentru un film văzut în doi rămâi fără banii cu care ai umple coșul la supermarket.

Pentru că riscul de a fi prins e mic, „toată lumea face așa”. Cu cine începe poliția? Cu Gigi care a tastat seriale-tari-si-subtitrate-cool.net și s-a uitat la tot House într-un weekend? Cu cel care a făcut site-ul seriale-tari-si-subtitrate-cool.net, care doar embeduie din peteava.ro și face SEO de-l doare emisfera stângă? Cu peteava.ro, care lasă oamenii să urce și să embeduie ce vor, cum naiba să-i verifici pe toți? Cu ăia care urcă media, care-s mulți și greu de găsit, prinde orbul, scoate-i ochii?

Astea-s numai câteva motive.

Și, în loc ca indivizii cu SOPA să învețe cum ar trebui gătite lucrurile și să iasă odată din cercul ăsta vicios, ei fierb și mai multă SOPĂ.

Cum să faci să câștigi bani într-o lume a pirateriei globale?

Simplu. Mai mult live și mai des și cu mai puține fițe, mai puțin suport fizic și doar ca ceva pentru colecționari, cu mai mult decât un CD și o copertă, mai puține trailere overpromising, mai multe piese demo, mai multe piese la vânzare online la bucată, nu la album, lansări simultane și gata cu prostia aia cu „this video is not available in your country” și așa mai departe.

Nu poți opri tăvălugul ăsta. Pur și simplu, nu există destulă forță polițienească și judiciară să prindă, să închidă, să judece, să rețină și să hrănească 7, hai nu 7, dar 5 tot sunt, miliarde de pirați informatici.

Anunțuri

3 comentarii la “Ce faci când toată lumea piratează?

  1. Pingback: Obama e pe plus | Litere si cifre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s