Cine-i mai dator, românii sau statul?

Cine e cel mai inconștient client al împrumuturilor?

Cine e cel mai inconștient client al împrumuturilor?

Disregard conținutul crizat al articolului și alte aspecte „tehnice”, am găsit aici și niște cifre interesante: „Sunt acum peste 700.000 de romani cu datorii la banci de aproape 5 miliarde de EUR„. Eu – știți deja – scot rapid calculatorul și purced la interpretarea datelor. După mici dificultăți în a scrie corect cinci miliarde, am izbândit să aflu că românii s-au îndatorat în medie cu 7142.9 euro pe cap de împrumutat, deci nu e dracul așa negru cât pare dacă nu faci împărțirea.

Pe urmă, mi-am amintit de cele 90 de miliarde pe care le datorează România în prezent către afară, din care vreo unșpe miliarde jumate s-au adunat numai într-un an. Dacă împărțim 90 de miliarde datorie la 18 milioane de tâmpiți amărâți deștepți cu ROM în buletin, iese că fiecare cetățean, are, n-are treabă, inclusiv plozii mici și, desigur, pensionarii plus asistații social, ar avea de plată 5000 de euro ca s-o stingă. Dacă e să ne gândim însă că respectivele categorii, nu din vina lor sau și din vina lor, nu produc, ci consumă, rămân 9 milioane de angajați la care trebuie împărțită datoria. Și iese, cu au și vai, că fiecare om care a făcut în țara asta două greșeli, una – să se nască și a doua – să muncească e dator fără măcar să fi gustat vreun sfanț cu cel puțin 10000 de euro.

Acum să facem socoteala și așa – ăia care au făcut credite de în medie 7000 de euro sunt mai varză decât ăia care ne-au îndatorat pe toți, fără să ne întrebe, cu câte 10000 de euro de căciulă?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s