Oamenii străzii în scări de bloc

Samusocial (o asociaţie care se ocupă de cei fără adăpost) a venit cu o idee pentru iarna asta, care încă e blândă, dar probabil nu va rămâne aşa. Samusocial propune blocatarilor să lase oamenii străzii să se adăpostească de frig şi să doarmă în scările blocurilor, ca în felul ăsta să nu mai auzim la ştiri despre X persoane care au murit degerate.

Sigur că propunerea este cât se poate de simplă şi de umană. Cred că au mers pe ideea că nu cer imposibilul, pentru că, până la urmă, în scara blocului e mai cald ca afară şi „aurolacul” nu e totuşi primit în casă. Şi vin Sărbătorile, aşa că oamenii capătă o predispoziţie bizară (zic bizară, pentru că în timpul anului nu-i loveşte caritatea) de a face fapte bune. Samusocial s-au gândit oarecum bine, dar au subestimat aversiunea oamenilor faţă de „homeleşi”.

Sunt murdari, sunt nebuni, sunt periculoşi. Or să distrugă, or să facă pipi în scara blocului, or să facă mizerie, o să miroasă îngrozitor. Toate astea sunt obiecţii – de foarte multe ori îndreptăţite – pe care le-am citit ba pe Twitter, ba pe Facebook. Şi atât. O grămadă de exprimări, toate negative, unele mai puţin acide, altele extrem de corozive, toate la adresa „aurolacilor”, „homeleşilor”, „oamenilor fără adăpost”, „maidanezilor cu două picioare”.

Pe mine mă sperie modul ăsta de a trata oamenii sărmani, mai ales când e vorba de indivizi cu diverse probleme de igienă (nu au unde să se spele, sunt atât de deprimaţi încât nu le mai pasă), mentale (cu atât mai mult trebuie trataţi cu înţelegere) sau de altă natură, ca pe nişte creaturi cu care ne-am pricopsit din întâmplare sau care, în cazurile fericite, sunt un fel de cetăţeni de rangul doi. Dar dincolo de asta, mă sperie şi felul în care oamenii ratează să-şi orienteze furia către entitatea responsabilă.

Cine colectează bani de la contribuabili în fiecare situaţie posibilă şi imposibilă? Cine îşi justifică existenţa prin ideea că populaţia nu-şi poate asigura anumite servicii necesare pentru rezolvarea problemelor? Ei?

OK, ideea Samusocial este inaplicabilă şi inacceptabilă. Dar pe cine înjurăm tragem la răspundere pentru asta?

Samusocial măcar au avut o idee…

Anunțuri

10 comentarii la “Oamenii străzii în scări de bloc

  • Eu tot încerc să stârnesc instinctul ăsta social şi sociabil şi în timpul anului, dar nu reuşesc întotdeauna… Ideea e că, în cazul oamenilor străzii, ştii vorba aia, „milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe sufletul” (zicea Creangă, parcă). Adică, dacă nu cunoşti „boschetarul” (incredibil către denumiri avem deja pentru oamenii ăştia!), nu poţi risca să-i dai voie nici în hol măcar. Poate fi foarte periculos, mai ales că mulţi chiar sunt cazuri de psihiatrie – oamenii ăştia nu au ce căuta nici în stradă, nici în hol de bloc, ci în locuri special amenajate pentru ei, cu acces la servicii medicale, psiholog, psihiatru, hrană… Ar fi cinci mii de astfel de oameni în Bucureşti… Este enorm. Într-un bloc de patru etaje locuiesc cam 50 de oameni. Ar trebui 100 de blocuri din astea sau 50 de opt etaje ca să intre toţi. Când au ajuns aşa mulţi? De ce? De ce plătim taxe? De ce nu face statul nimic să-i reintegreze?

   E genul de situaţie blocată…

   • Problema adevarata este ca platim taxe ca sa se ocupe statul de asta iar oamenii nu inteleg ca statul, desi le ia peste 60% din venituri, nu-si respecta intelegerea. Mai mult de atat ura este directionata spre cei cu initiativa (fundatia respectiva) si nu catre cei lipsiti de initiativa (statul). Romanii, in raport cu statul, sufera de sindromul Stockholm.

 1. bineinteles ca BORatura nu le-ar oferi absolut nimic, nu se mai satura de averi dar o cantina sociala cu o zama lunga si o mana de fasole(de post, normal) n-ar face neam

  • Da, din păcate pentru cei care au încredere în instituţia BOR, nivelul de implicare socială e nesemnificativ… Ca să nu zic că lipseşte cu desăvârşire, pentru că există rarităţi care confirmă regula. Oricum, Daniel e ocupat să facă bănuţi, nu să-i cheltuie.

 2. la noi in spatele blocului este vechea centala termica, dezafectata (toata lumea are centrala proprie) unde sta o tigana cu vreo 4-5 plozi , care cu mic cu mare cauta in gunoaie ; eu le-am mai dat cate una alta (o haina , o conserva , o ciocolata) . Nu stiu daca s-a sesizat vreo autoritate dar copiii sunt tot acolo, n-are nimeni nici o treaba cu ei, in conditii cresc si ce mananca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s