Lupta cu somnul

Cui nu-i place să doarmă? N-am auzit pe nimeni să se plângă că-i prea odihnit, că doarme prea bine şi prea adânc sau că i s-a tulburat ziua de atâta somn.

Chestia e că nimeni nu vrea să se culce seara devreme, dar toată lumea vrea să se trezească târziu.

Seara abia începe distracţia, treburile zilei abia sunt terminate când, inoportun şi enervant, vine somnul. Sau ora de somn. E un moment cât se poate de nepotrivit. Cum să vrei să te bagi în pat, când în sfârşit poţi să nu faci nimic? La ora aia nu sună telefonul, nu te întreabă nimeni de ce nu e gata nu ştiu ce şi nici nu e nimic urgent. Deci, te simţi liber şi ai impresia că, în sfârşit, dispui de timpul tău, fie şi pentru că să-l pierzi făcând, pur şi simplu… nimic. Aşa că împingi cât mai departe momentul culcării. Amâni spălatul ritualic al dinţilor şi demachiatul şi chiar şi apropierea dormitorului trebuie evitată. Totul, ca să ai impresia că trăieşti mai mult. Că ai nişte timp în plus pentru tine. Timp în care nu „trebuie” să faci nimic.

Normal că dimineaţa e un calvar. Cum să faci ochi şi să sari de sub plapumă vesel, când ai doar cinci ore de somn? Cum să vrei să te dai jos din pat, când tot ce urmează e o suită copleşitoare de „trebuie”? De ce ai vrea să părăseşti un loc cald şi moale, în care simţi cum ţi se întind oasele şi cum ţi se reface spinarea, doar ca să arunci de pe tine ţoalele de somn, comode, şi să te tragi în haine de zi, care eventual te şi strâng, şi să ieşi din casă? Nu e deloc o plăcere. Ce mai încoace şi-n colo, trezitul de dimineaţă este abuziv.

Aşa că eu protestez împotriva trezitului de dimineaţă în fiecare weekend şi în fiecare vacanţă, dormind până nu mai pot. Până când, pur şi simplu, mi se acreşte de stat în pat. Până la prânz şi dincolo de el, spre cină.

Apoi stau trează noaptea, ca huhurezul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s