Mama Zina la azil

De obicei dau atenție unei știri numai dacă se repetă. E un fel de variantă a verificării cu trei surse din jurnalism, dar aplicată la consumatorul de noutate. Așa că devine serioasă treaba cu mama Zina la azil.

E vorba de Zina Dumitrescu, mama modei din România, acum văduvă, vărstnică și atinsă de o cumplită boală a senectuții. Nimeni nu spune despre ce e vorba, dar bănuiesc (și cred că bănuiesc bine) că e vorba de Alzheimer. Boala asta e tâmpită. Transformă omul în altceva. În ceva care uneori nu mai e nici persoană – pur și simplu, un bolnav de Alzheimer uită de la mână până la gură și unii sunt chiar violenți. E trist. Foarte trist.

Cert e că sunt două lucruri pe care vreau să le spun în legătură cu chestia asta.

1. Alzheimer sucks

Nu știu dacă cineva dintre cei care s-au grăbit să-l condamne pe fiul Zinei că și-a internat mama are habar de ce înseamnă să ai grijă de un bătrân, cu atât mai mult unul cu o astfel de afecțiune. Un astfel de bătrân face pe el, pleacă de acasă și uită unde locuiește, dă foc la ceva și uită flacăra aprinsă și în tot timpul ăsta este convins că totul e OK. Sau uită atât de rău, încât are izbucniri violente fie din teamă (e oribil să nu știi ce faci), fie din convingerea că ce i se spune că a făcut nu e așa, fie din alte motive, totul legat de boală.

Acum… dacă ai ghinionul să ai un părinte cu Alzheimer, ce e mai bine să faci? Să te transformi în infirmieră, fără să te pricepi la asta, renunțând la viața ta, la ce știi cel mai bine să faci și îți aduce bani cu care să poți plăti servicii de specialitate sau plătești servicii de specialitate, care să amelioreze starea părintelui tău și care să te scape, în același timp, de corvoada de a fi infirmier 24/24? Pentru că un om cu o astfel de boală trebuie îngrijit non-stop. Nu există program de 8 ore. La un azil, treaba se face în schimburi. Mereu e cineva pregătit să facă față. Acasă, fiul sau fiica bolnavului poate sta treaz/ă numai cât poate sta, și asta pe o perioadă scurtă de timp. Este inuman să ceri cuiva să se sacrifice în felul ăsta. Pur și simplu, nu e normal. În primul rând pentru că nu este fizic posibil să acorzi asistență 24/24 și în al doilea rând pentru că nu tot omul s-a născut infirmieră.

2. Azilurile nu mai sunt ce erau

Mama avea spaimă de azil. În cei doi ani în care a zăcut la pat înainte să moară, se temea că o ducem la azil. Nu am dus-o, pentru că un azil era ceva inimaginabil pe vremea aia. Era lagăr de concentrare pentru bătrâni, nici mai mult, nici mai puțin. Dar acum nu mai e cazul. Cele de stat poate au rămas la fel ca pe vremuri, dar cele private nu-s așa. Cele private sunt un fel de hoteluri cu servitori pricepuți la resuscitare. Au bătrânii program de socializare, de agrement, spa, masaj, seri de cinema, serate dansante și tot felul de excursii. Toate treburile astea se întâmplă însă sub supraveghere medicală. Dacă a dansat moș Vasile prea apăsat sau l-a speriat coana Geta și l-au apucat palpitațiile, e un medic acolo care îl pune pe picioarele șubrede și-l trimite iar la bătut step. Dacă are nea Ion o criză de stomac, vine repede o asistentă cu ceva care să aline durerea. Și tot așa.

Acasă… e greu. Și mult mai periculos. Ce face fiul sau fiica unui bătrân când e ceva? Vă spun eu, că am pățit-o. Am sunat la Salvare. Și m-a întrebat o tanti „ce vârstă are pacientul?„. Iar când am zis „72 de ani„, știți ce mi-a răspuns? „Păi e bătrân, doamnă, ce să-i mai facem noi? Moare…

Reclame

7 comentarii la “Mama Zina la azil

 1. Foarte bine face baiatul ca o du ce la azil ( si daca n-ar avea boala asta, nu conteaza ). Nu exista nici un motiv ca un om tanar, sa-si puna viata in hold, casa schimbe scutecele cuiva, pana la moarte.

  • Motivul ar fi că acel cineva i-a schimbat scutecele lui, până a fost singur în stare să se spele, că să zic aşa. Sunt bătrâni care se simt bine, sunt prezenţi, activi, totul e ok – oamenii ăştia nu au de ce să stea internaţi undeva, iar o familie iubitoare e cel mai bun medicament anti îmbătrânire… Eu mă refeream strict la situaţia în care există probleme de sănătate care chiar cer asistenţă de specialitate, nonstop.

 2. Mama modei din Romania? Ce gluma buna. Casa de moda „Venus” era bordel de lux sub acoperire. Matroana Zina a facut avere pe spatele „manechinelor”, carora le gasea clienti straini de obicei, cu bani, ii fotografia in situatii „compromitatoare”, apoi ii santaja. Si uite-asa a mers treaba ani buni, pana mai incoace. Oricum „modellingul” este prostitutie de lux mascata, oriunde pe lume asta. Incredibil, nu? Dar adevarat din pacate.

 3. Sa fim seriosi ! Parintele, cand decide sa aiba un copil, isi asuma toate responsabilitaile care decurg de aici. Si le asuma in cunostinta de cauza si de buna voie. Motiv pentru care nu are nici un drept sa pretinda cana aia de apa ( peste ochi ) la batranete.
  Ca n-a fost nimic la mica intelegere cu viitorul copil : ia vezi ca eu te nasc, da’ tu o sa fiiobligat sa-mis chimbi scutecele la batranete …
  A fost decizia unilaterala a parintelui : este nedrept si inuman, sa-i puna in carca copilului, propriile sale decizii.

  • De acord, când faci un copil trebuie s-o faci pregătit pentru orice, inclusiv să fii uitat sau să ai un conflict major… Dar ca fiică sau fiu al cuiva, cred că e greu – în condiţii normale – să decizi să îţi abandonezi părinţii într-o instituţie. Dacă îţi iubeşti părinţii şi ai o relaţie normală cu ei, iar ei sunt activi, fără boli care să le afecteze gândirea, este imposibil să vrei să-i duci la azil. Este că şi cum ai vrea să bagi nişte nevinovaţi în puşcărie.
   Nu ştiu cum percep lucrurile astea cei care au părinţii încă în viaţă, dar eu aş da aproape orice să mai pot s-o iau în braţe pe mama sau să mai stau de vorbă cu tata.

 4. Pingback: Follow-up la mama Zina | Litere si cifre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s