Coada la români, tradiţie şi psiholog

Ştire adineauri pe @Realitatea: înghesuială la umplut duboaze de apă la Onţanu în sector, adică în Obor. Cică se împing pensionarii acolo în fiecare dimineaţă, pentru că apa e bună şi economisesc banii pe care i-ar da la supermarket. Era un babone la coadă, care spunea că economiseşte până la 6 lei şi că, pentru pensionari, banii ăştia sunt importanţi. Nu neg, un pensionar chibzuit ia cu ei două pâini sau trei (depinde de unde cumpără) sau 15 ouă (că cele mai ieftine, alea de găină stresată, sunt 12 lei cartonul de 30 de bucăţi), dar eu mă întreb altă chestie.

Cu ce e mai bună apa de la cişmeaua din piaţă (sau de pe unde o fi izvorul de hidratare al pensionarilor) decât aia de la robinet? Că reţeaua de apă potabilă e tot aia, nu cred eu că a tras Onţanu ţeavă specială de la sursa F2 până în sector şi nici că apa vine de la vreun izvor subteran cu proprietăţi deosebite.

Eu cred altceva.

Nu economia de şase lei atrage pensionarii la coadă. Şi nici calitatea apei. Aşa cum nu promoţiile atrag îmbulzeala, devenită proverbială, la deschiderea de mall-uri şi supermarketuri. Nicidecum. Eu cred că oamenii stau la coadă pentru că e coadă. Pentru că le place.

Unii au nostalgia vremurilor când să stai la coadă era singurul mod în care puteai obţine ceva de mâncare. Practic, asta le-a fost tinereţea şi le e dor de ea. Bună, rea, a fost tinereţea lor. Şi o retrăiesc aşa. Alţii găsesc la coadă o supapă de excepţie pentru vărsat nervi, frustrări, supărări şi probleme. Coada e un fel de psiholog al săracului, un loc unde te duci ca la popă, dar unde nu te pune nimeni să ţii post după. E ca un forum sau ca un blog cu subiecte controversate – pur şi simplu, intri în vorbă cu necunoscuţi, cu unii te înţelegi, cu alţii te iei la trântă, iar la final te simţi descărcat de toate tensiunile, încărcat cu energie şi gata de luat viaţa în piept, până la următoarea „şedinţă de terapie”.

Aşa că eu cred că nu ai cum să scoţi coada din mentalul românesc. E la fel de împământenită cum e bătaia pe apa de Bobotează sau privitul în plasa vecinului de bloc în timp ce-i dai bineţe. E terapie, nostalgie şi tradiţie, toate la un loc.

De ce să nu stai la coadă, când poţi să stai la coadă?

Anunțuri

5 comentarii la “Coada la români, tradiţie şi psiholog

 1. Corect:)
  La mine in cartier sunt vreo 300 de locuri posibile de unde se poate lua piine, iar daca te fortezi putin, mai poti identifica vreo 100 …
  Darrrrr cozile de babatii si pensionari cu cusma de blana si de gospodine grase si cu sacosele vesnic pline carate dupa ele se formeaza in fata a 1-2 gherete , total aleatoriu…
  Si da, NU calitatea piinii sau pretul e liantul, ci posibilitatea de a petrece 20-30 de minute intr-o coada, de a o birfi pe „vaca de la 3”, de a geme printre dinti „ce bine era pe vremea lui ceasca” sau de a diseca iminenta „pericolului maghiar” …….
  Da, coada e intiparita genetic in sufletul de sluga a populatiei carpatin-balcanice….

  • Poate că e mult și greu spus „suflet de slugă”, dar cert e că statul la coadă e interesant de studiat ca fenomen și chiar aș fi curioasă care sunt motivele pentru care a prins și se menține la români, dincolo de superficial – că omul mai descarcă o grijă, că mai schimbă o vorbă, că are sentimentul că așteaptă ceva și că succesul fără așteptare nu e așa de dulce… 🙂 🙂 🙂

 2. Pingback: din ibricul spart a curs toată dimineaţa | absolut obişnuit

 3. Pur si simplu, asta e singura modalitate de comunicare a romanului incult si mult prea imbecil ca sa-si ocupemintea cu ceva : se aseaza gramada, ca sa poata barfi. Asta la oras. Ca la tara, exista varianta mult mai simpla a santului : se aduna babele pe sant si barfesc pe oricine trece pe strada. Cum la oras nu exista varianta santului … s-au reprofilat in cozi. Sa nu uitam ca majoritatea batranilor din Bucuresti si de la orase, au fost adusi cu forta de la sate, de catre Ceausescu : obiceiurile s-au pastrat …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s