Ce face tarhonul din ciorbiță

Gata, m-am săturat de atâta revoluție, să ne mai ocupăm și de ale stomacului, că nimeni, în afară de Eminescu, nu poate să facă politică pe burta goală. Așa că vă propun să vă îndeletniciți cu o ciorbiță de legume, sățioasă de la fasolea fiartă, deasă și acrișoară, dreasă cu ou și smântână și cu un ingredient deloc secret, dar absolut fenomenal: tarhonul.

image

Ciorbiţă de fasole cu tarhon

Din fasolea mea lipsește ciolanul, pentru că pentru el se bat unii acum în direct. Plus că a trecut Crăciunul, iar carnea… a luat-o președintele pe toată.

Ciorbiță de fasole boabe cu tarhon

Aveți nevoie de:

  • juma’ de kil de boabe de fasole fierte, preferabil și cu ultima zeamă în care au fiert. Soluțiile sunt rapide sau molcome. Soluția rapidă e conserva cu fasole boabe, din cele mari și bine fierte (dar ăstora eu le scurg zeama și le spăl). Soluția molcomă e să pui boabele la înmuiat de seara și să le fierbi două ore în trei ape, înainte să te apuci de făcut ciorba.
  • trei morcovi medii, dați jumate prin răzătoarea mare (aștia rămân să se vadă în ciorbă) și restul pe răzătoarea mică (ăștia se „topesc” la fiert și îngroașă ciorba).
  • un dovlecel mărișor, din cei fără sâmburi sau doi, dacă sunt mici, tăiați cubulețe.
  • o rădăcină medie de păstârnac, cubulețe.
  • o rădăcină medie de pătrunjel, tot cubulețe.
  • o bucată de țelină cât un cartofior, desigur, cubulețe.
  • un ardei roșu, tocat.
  • o ceapă mare, mărunțită.
  • suc de roșii sau pastă sau vreo patru roșii opărite, cojite și tăiate mărunt
  • leuștean
  • pătrunjel
  • tarhon
  • piper
  • ulei sau unt
  • un ou
  • un borcan de smântână
  • borș
  • sare

Cum se face

Se pune o oală pe foc sau, dacă deja fasolea fierbe, se rărește de boabe ca să iasă ciorbă, nu mâncare. Boabele scoase din zeamă se folosesc la salată (bună-bună, e practic o salată de roșii obișnuită, roșii, ceapă, ardei, oțet, ulei, sare, la care se adaugă fasolea boabe – delicios!).

Se călesc într-o tigaie încăpătoare toate legumele tocate și cele mărunțite și tăiate cubulețe în unt sau în ulei, după gust. Adică rădăcinile, ceapa, ardeiul și dovlecelul. Mie îmi place colesterolul, deci prefer untul. După ce au devenit aurii, miros amețitor, iar ceapa s-a făcut transparentă (fără să se ardă!), se răstoarnă conținutul tigăii în oala de pe foc. Apoi se adaugă jumătate din ierburile tocate (pătrunjelul, leușteanul și tarhonul) și se lasă la fiert.

Când au fiert destul (sunt moi și în casă miroase bine), se adaugă sucul de roșii și borșul, apoi se lasă să mai dea un clocot.

Pe urmă se bate oul cu smântâna într-un bol, se adaugă un polonic de ciorbă și se mai bate până e omogen, apoi se toarnă în ciorbă și se mai lasă un clocot. Se stinge focul, se potrivește de sare și se adaugă cealaltă jumătate de ierburi.

Apoi se pune în boluri și se mănâncă, desigur cu sau fără piper!

Anunțuri

Un comentariu la “Ce face tarhonul din ciorbiță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s