Participarea prin rugăciune

Am avut azi o discuție destul de frustrantă. Era, desigur, vorba de participarea la manifestația din Piața Universității și de cât de important e să nu stai degeaba. Să faci ceva. Antonimul legumei.

Dintr-una-ntr-alta, mai ales că interlocutoarea mea este o persoană foarte preocupată de diverse chestiuni spirituale, am ajuns la un subiect foarte delicat pentru mine:participarea” prin rugăciune.

TLP ar fi deosebit de interesat despre cum se face asta.

Care e ideea?

Știți la ce mă refer. E ceea ce se întâmplă când careva pățește o nefăcută și trebuie operat de urgență, iar rubedeniile și prietenii nu au ce să facă… Dar în genele omului scrie că nu poate sta degeaba în situații critice. Dacă omul ar fi fost pasiv, îi luau fiarele copilul din leagăn și basta specia. În plus, omul are în gene negocierea, care e o formă ceva mai evoluată de submisie. Adică e cam cum face cîinele mai mic și mai prost când vrea să-l capseze unul mare și rău. Se face și mai mic și chelălăie de ți se rupe sufletul. În același timp, îi e frică. Cu alte cuvinte, omul se va milogi și el, ca orice animal, pentru viața lui. Și pentru a celor dragi lui. Iar chestia cu rugămințile ține, dacă adversarul e mai milos din fire și suficient de inteligent (chestie la fel de genetică).

N-am stat degeaba!

Așa că oamenii au inventat ceva care să le calmeze anxietatea și să le liniștească și conștiința. Ceva care să le permită să aibă impresia că nu stau pasivi și care să le satisfacă impulsul de milogeală. Rugăciunea! Așa, transferă și responsabilitatea („eu m-am rugat, dar n-a vrut Dumnezeu„) și pledează în imaginație, cu convingere și din inimă, către un „adversar” (Domnul „mânios„), cu un foarte mare potențial milostiv („ne iubește!„) și rațional („are un plan„).

Așa că rubedeniile și prietenii celui care are beleaua nu pot să facă nimic… altceva decât să se roage. La final, după ce medicii trag de cărnuri și oase o oră, două, nouă și ies victorioși (și obosiți de efort și răspundere) să anunțe că pacientul o să trăiască, rubedeniile care s-au rugat și prietenii care au implorat Atotputernicul răsuflă din rărunchi și oftează: „mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a ascultat ruga!”

Cum faci revoluție prin rugăciune?

Păi, în primul rând, trebuie să gândești pozitiv sau măcar să reformulezi ideea. Nu poți striga „Jos Băsescu!„, pentru că e cu jos, cu rău-rău-rău, deci negativ. Așa că poți striga „Vreau alt președinte!” sau ceva pe acolo, dar nu-i destul. Ar trebui să strigi „Vreau un președinte bun!” Oh, da, legea atracției, The Secret. Dacă ar funcționa, ar fi excepțional! Mi-aș fi dorit enorm să funcționeze! Ar fi toți oamenii atât de fericiți și de senini… Dar nu funcționează.

Tot ce poți face ca să obții ceva e să pui mâna să muncești în mod real pentru acel ceva.

Problema mea cu modul ăsta de gândire nu e credința în Dumnezeu. În niciun caz. Credința e o chestiune intimă, cu teren de luptă interior. Problema mea e pasivitatea reală, palpabilă, densă, pe care o generează, sub o pătură călduță de conștiință anesteziată. Este o risipă teribilă de energie. Îmi imaginez ce ar putea face acești oameni buni – pentru că sunt oameni buni – cu forța teribilă pe care o pun în a se ruga. Mă refer, desigur, la cei care fac asta cu adevărat (adică din convingere, cu suflet). La cei care chiar vor să facă un bine, să ajute, să participe.

Ei sunt cei despre care Biblia spune că nu-s căldicei. Adică nu-s legume, fără părere, fără opinie, fără vlagă, în dorul lelii și în voia sorții. Cu toate astea, ei nu trăiesc în lumea asta, a noastră, reală și sălbatică, unde peste o rană poți pune un pansament să treacă, nu doar o vorbă bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s