Pieton prin omăt

E de porc să fii şofer pe omăt, dar să fii pieton… e de-a dreptul oroare.

Ieri seară a trebuit să merg undeva pe Eminescu. Am făcut eu cumva să evit să fac tot drumul pe jos, dar aşa s-a potrivit că tot n-am scăpat de vreo sută şi ceva de metri de paşi prin nămete. Şi viscolea şi nu vedeam nimic în faţă, aşa că mă uitam numai la picioare, ale mele şi ale celui din faţă. Trotuarul era străbătut de o cărăruie subţire, de-un lat de talpă, strâmbă şi destul de alunecoasă. În rest, zăpadă şi iar zăpadă. Pe margine, munţi făcuţi de utilaje – toate înlătură zăpada şi niciunul nu o şi adună, astfel încât din trei benzi de circulaţie se fac două, şi alea înguste, maşinile parcate pe margine acolo rămân, înfundate până peste capote, iar trotuarul devine un soi de semitunel prin care te descurci. Pas cu pas.

Şi e foarte mişto când vrei să traversezi. Întâi mergi până la prima intersecţie, cu speranţa că au mai traversat şi alţii şi au deschis puţin drumul. Când ai găsit breşa în zidul de zăpadă, cumpăneşti bine, ocheşti o urmă, te balansezi să calci fix acolo şi te avânţi. Dacă ai noroc, mai nimereşti una şi ajungi pe stradă, unde ţopăi repede până pe malul celălalt, unde repeţi chestia cu urma, dar mai repede, cu teama că acuşi te şterge unul cu oglinda sau, mai rău, alunecă peste tine.  Simţi, că nu poţi să vezi (viscoleşte), maşinile cu şoferi sastisiţi, care au şi demarat, cu derapaje şi evantaie de zăpadă bătucită sărind de pe roţi.

Aşa că nu-ţi vine să ieşi din casă. Cu maşina nu poţi, că ţi-a îngropat-o utilajul. Cu taxiul nu poţi, că nu ai cum să găseşti unul, e mai rău ca de Revelion. Pe jos nu poţi, că n-ai pe unde.

De unde fac rost de numărul de telefon al băiatului ăluia mititel, dar priceput cu sapa şi coasa, de-l arătau la televizor? Să vină să-mi dea şi mie zăpada jos de pe trotuare…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s