Franks + Gitenstein = Frankenstein

Se tot zice despre țara noastră că e a lui Papură Vodă.  Sau că e vaporu’ pe care-l scufundă Chioru’. Dar mai e și țara lui Jeffrey Franks, băiatul ăla cu figură ciudată de la FMI, care apare ici și colo, de cum se bălăngăne prin executiv fie și cea mai mică discuție despre bani.

A zis azi ceva de mi s-a blocat mintea încercând să descurc logica. Ori băiatul ăsta are creierul la fel de ciuruit ca pantofii, ori are discursul adaptat pentru cretini, că știe că-s mulți. N-am citatul, dar a zis ceva cam așa: că, dacă mâine se scumpește carnea, ce face omul care ajunge la măcelărie? Cumpără tot cât cumpăra sau cumpără mai puțin? Și și-a dat singur răspunsul. Cică omul cumpără mai puțin.

Cum dracu’ să cumperi mai puțin? Acolo de unde vin eu, la faza asta strângi din dinți, te enervezi, înjuri scumpirea și cauza ei, apoi îți sufleci mânecile și muncești mai mult, câștigi mai mult și cumperi la fel, că burta tot atâta cere! Te întinzi cât ți-e plapuma? OK, dar faci economie până unde nu mai ai cum să faci economie sau până unde nu mai ești dispus să faci economie. Cred că și peștii mei din acvariu știu chestia asta.

După miraculosul set întrebare-răspuns-stai-jos-patru, a venit și comparația. Aici chiar că mi s-au încleiat rotițele și am văzut ceață. De nervi. Zis-a nea Franks că, dacă se cresc salariile, angajatorii cum or să angajeze? Mai mulți sau mai puțini oameni? Și tot el, pe aceeași idee cu el zice, el aude, el întreabă, el răspunde, ne-a și luminat: mai puțini, normal!

WTF? În primul rând, era vorba de crescut lefuri la stat. Adică sper că despre stat era, că la privat e treaba ăluia de la privat câți oameni angajează și cât le dă, că negocierea se face cu angajatul. Nu vine statul sau FMI să-mi dicteze mie cât să dau omului cu care lucrez, că statul nu știe nici ce știe omul să facă de fapt, nici pentru ce fel de job îl angajez, nici ce are de făcut la muncă, nici ce are omul nevoie. Astea-s chestii pe care le rezolv eu, ca angajator, cu angajatul meu. Eu sunt liberă să-i ofer, el e liber să accepte, să negocieze sau să mai caute. Statul ne poate jefui pe amândoi de banii munciți, dar în rest, n-are treabă.

Așa. Deci, era vorba de slujbe la stat. Contribuabilul contribuie, deci nu-l interesează, el a plătit, vrea serviciile. Nu iei mai mult de la el, că se mută la gri și pe urmă la negru. Dacă dai mai mulți bani omului care muncește la stat, nu angajezi mai puțini oameni, că aia e structura, ăla e jobul, ăia-s oamenii. Iei din altă parte. Uite, eu aș propune să iei de la culte și să dai la restul. Așa. Dacă nu vrei să deranjezi sutanele, că te afurisește preadedulcitul Ciobotea, CEO al Corporației Ortodoxe Române, atunci da, angajezi mai puțini oameni, dar e o chestiune de alegere. Iar ăia puțini ar avea de muncit mai mult, caz în care sunt liberi să demisioneze și să facă altora loc sau să pună osul și să tragă și asta e, au mai mulți bani, să le ajungă de halca aia de carne de ne-o dădea nehalitul ăsta de exemplu, cu măcelăria lui cu tot.

Cele două chestii sunt varză prin ele însele. Puse la un loc, sunt și mai varză. Ce are prețul unor produse și comportamentul de cumpărare cu majorarea unor retribuții și comportamentul de angajare? Că nu-i nici direct, nici invers proporțional. Că nu-i. E ca și cum ai compara mere cu pere sau opinci cu pantofi, că (oricât m-aș abține) nu pot să nu mă leg de fisura din talpa judecata femeistului.

De Gitenstein zic scurt, că nu-i de azi. A zis o prostie infernală, cum că românii ar trebui să zică mersi că nu-i pușcă nimeni de pe acoperișuri și că uite ce liberi suntem, măi, animalule, măi. Adică să ne mulțumim cu ce este și să nu avem pretenția de mai bine. A sunat un pic a amenințare. Stupid.

Așa că iete-i, două bucăți, împreună neom: Franks și Gitenstein = Frankenstein.

A cui ziceam că e țara?

A, și să nu uit, jos Băsescu. Că are gura mare cu rușii, dar pe ăștia îi pupă în spate.

Reclame

Un comentariu la “Franks + Gitenstein = Frankenstein

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s