Ce faci cu mahmureala?

Oricine o pățește, măcar o dată în viață. Cine n-a fost niciodată mahmur, nu e om. Așa ceva e imposibil. Măcar în liceu și tot ai pățit-o! Iar, dacă nu ești băutor de meserie, adică dacă ești ca restul lumii, treci măcar o dată pe lună printr-o rupere de ritm. Adică după muncă-muncă-muncă-zile-n-șir vine și hopul: weekend-bere-mahmureală.

Corpul poate procesa, în funcție de starea de oboseală, de starea de sănătate, de constituție și de „antrenament”, o anumită doză de alcool. Desigur, diferă de la om la om. În funcție de fiecare, din ce-am văzut eu la viața mea, maică, limita e undeva între două beri jumate și patru. Hai, cinci, la cei cu ficatul burete, dar ei sunt excepții și nu discutăm despre asta acum.

Ca mahmureala să apară, trebuie să te intoxici cu alcool, adică să treci de limită. Iar mahmureala are trei niveluri.

Nivelul 1 de mahmureală – „Au, capul!”

Asta se cam întâmplă când exagerezi un pic și exagerezi cu alcool nu foarte concentrat, dar cu mult „balast”, gen bere, poate și vin. Adică te cherchelești nițel, e veselie, te oprești când simți că te ia cu amețeală și ajungi acasă conștient. Mănânci ceva, pe urmă te duci să te culci. A doua zi te doare lumina și pernițele pisicii atingând podeaua sună ca niște ciocane care-ți bat cuie direct în creier. Asta se întâmplă pentru că alcoolul te stoarce de apă, iar dezhidratarea duce la durere de cap.

Ce poți să faci?

 • În timp ce beidupă fiecare bere, dă de dușcă un pahar cu apă. Începe de la prima bere, că spre ultima ai să uiți.
 • După ce ai băutia două aspirine înainte de culcare. Nu lua paracetamol – în combinație cu alcoolul, e un fel de hepatonapalm.
 • Dimineațabea ayran. Nu apă chioară (și nu multă odată, în orice caz) – riști să amețești și să-ți fie greață. Dacă n-ai ayran, amesteci orice iaurt (sau sana sau lapte bătut) ai prin casă cu apă (1:1, adică o parte apă, o parte lactată), apoi pui sare, după gust. Combinația asta te scoate din mahmureală, pentru că: apa hidratează, sarea o menține în corp, gustul acrișor-sărat taie greața, fermenții dreg burta iar proteinele din lapte sunt hrănitoare. Da, ayranul e un soi de panaceu anti-mahmureală.

Când îți revii?

În vreo oră, două.

O să mai bei vreodată așa?

Evident.

***

Nivelul 2 de mahmureală – „Nu mai beau niciodată”

Asta se întâmplă când exagerezi mult și mai adesea când alcoolul e tare, dar poți să te troznești la fel de grav și cu bere. De fapt, asta pățești dacă te iei cu vorba, petrecerea e mult prea tare și te simți mult prea relaxat ca să mai stai să numeri ce și cât bei. Nu te poți îmbăta așa decât între prieteni sau când chiar ai găsit o gașcă mișto și nu-ți mai vine să pleci acasă. Îți amintești când ai plecat, îți amintești și discuția cu taximetristul, știi cum ai aruncat țoalele de pe tine și pe unde, dar nu-ți dai seama dacă ai mai făcut ceva pe urmă sau ai căzut în pat ca lemnul tăiat. A doua zi? Te simți ca naiba! Te doare capul să-ți pleznească, ți se răscoală stomacul chiar și la mirosul de cafea și te simți așa, ca și cum ar fi trecut peste tine trenul, ursul brun și vreo 50 de ani. Primul gând? „Cine dracu’ m-a pus să beau atâta?” sau „Nu mai beau niciodatăăăă!„.

Ce poți să faci?

 • În timp ce beicând simți că se apropie limita, identifică amărâții care au venit cu mașina și roagă-i să-ți amintească la final să iei două aspirine când ajungi acasă. E posibil să uiți de la mână până la gură, dar poate ai baftă și îți amintești. Chestia cu apa rămâne valabilă, dar nu mai contează prea mult după ce treci de cota de avarie. Oricum, micșorează întrucâtva durerea de cap de dimineață, deci…
 • După ce ai băutinutil, n-ai ce să mai faci. O chestie ar fi să ai acasă un suflet bun, care să nu te lase să mănânci. Nu de alta, dar soarta mâncării de după o astfel de băută e să iasă pe unde a intrat, mai devreme sau mai târziu. Totuși, dacă scapi de surplusul din stomac acum, o să-ți fie mai ușor dimineață. Neplăcut e că ai de ales între durere de cap și greață, pentru că, practic, dai afară și aspirinele… Greu de ales.
 • Dimineațați-e greață? Profită! Dă totul afară, suferă stoic și vei depăși starea de rău. Chestia cu ayranul rămâne valabilă – preferabil, cu înghițituri mici, mici. După ce a trecut greața, poți încerca o supă caldă.

Când îți revii?

Pe la prânz.

O să mai bei vreodată așa?

Da. Cu prima ocazie.

***

Nivelul 3 de mahmureală – „Aoleu, mor!”

Asta se întâmplă când bei de toate, fără discriminare și mult prea repede. E genul de mahmureală de care suferă adolescenții, femeile care au scăpat din casă la o întâlnire bianuală cu fetele și-s conștiente că mai trec șase luni până să mai pupe așa ceva și bărbații la băute filosofice, cu prietenii lor de corazón. Nu mai știi cum ai ajuns acasă, de ce și când și nici nu te interesează (o să rumegi totul cu anxietate mai târziu), pentru că ți-e atât de rău încât nimic nu mai contează. Ai vrea să-ți smulgi capul și să-l arunci, să scapi și de stomac și de mațe și să dai timpul înapoi, când erai om, ți-era bine, îți vedeai de viața ta și asta era!

Ce poți să faci?

 • În timp ce bei– să te oprești. Nu? Nu. Dar dacă ai băut nițică apă la început nu ajută? Nu, la halul ăsta de beție nimic nu mai ajută. Nu poți să mai faci nimic? Nu, nimic. Mai departe.
 • După ce ai băut imposibil de făcut ceva, nu mai ești conștient. Și aspirina? Ce-i cu aspirina? Păi, s-o iei. Poți s-o iei, că nu stă acolo. Nu? Nu. Mai departe.
 • Dimineața așteaptă prânzul, pentru că organismul o să facă singur ce e de făcut. Dacă n-ai rezolvat cu ce mai aveai prin stomac în somn, o să te distrezi repetat toată dimineața, până o să simți că-ți ies și ochii din cap. Orice ar fi, trebuie să te străduiești să bei apă, puțin câte puțin. Apa o să vină cu valuri de amețeală și valuri de greață, mai rău ca răul de mare. Ba și camera s-ar putea să se mai învârtă puțin, așa că poți să-ți închipui că ești într-o croazieră eșuată. O să vrei să mori, o să te apuce furia, o să adormi, o să mai treci pe la budă, o să fie groaznic. E posibil să te ia și cu tremurat, dar trece. Apa aia însă, ajută. Ajută la golit ce mai e de golit și e un început de hidratare. La un moment dat o să simți că ai mai mult curaj (plus că setea va fi cruntă) și o să poți să treci la faza cu ayran.

Când îți revii?

Pe seară.

O să mai bei vreodată așa?

Da. Nu curând, dar da.

***

Bun, acum că sunteți echipați corespunzător cu know-how, poate să înceapă a doua parte a weekendului. Desigur, pentru cei care n-au profitat cum se cuvine de prima parte. Oricum, cine a băut de nivel 1 are deja chef de ieșit pe undeva… iar nivelul 2 se drege și el.

Distracție plăcută și faceți provizii de ayran (#obiceiurisanatoase).

Reclame

7 comentarii la “Ce faci cu mahmureala?

 1. Bun! Am ras, am dat din cap ca da, asa e si am retrait numai momente mandre din vaiata mea :))
  Poti sa te opresti din baut ca sa nu ajungi la smulsul capului si aruncatul maruntaielor pe geam, dar cine-i prostul? Sau, mai bine zis, desteptul.. 🙂
  Ar mai fi de adaugat ca dimineata, la nivelul trei, nu-i recomandat statul in picioare. Fara punct de sprijin e aproape imposibil, iar cu sprijin e ametitor si te face sa regreti si vinul pe care ti-l dadea preotul la Impartasanie, cand erai mic.
  In rest, bafta celor care au ajuns deja la stadiul trei, iar celor care au incercat, dar n-au reusit.. mai e si-n seara asta weekend :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s