Rețetă bosniacă de burek cu vită și praz

Departe de a fi vegetariană, rețeta asta trebuie totuși postată. Eu o am de la o bosniacă, dar @padehillerin zice că ar fi turcească, iar @andreicrivat că e sârbească. Dar, de oriunde ar veni burekul, important e că e nemaipomenit de gustos, sățios și arătos.

Pentru că nu e neapărat să folosiți carne, puteți înlocui umplutura de vită cu brânză cu mărar și cașcaval sau cu un amestec de ciuperci, ceapă verde și ou.Vegetarienii care vor să încerce o variantă mai sățioasă pot să folosească la umplutură un amestec de soia și legume sau, de ce nu, chiar gluten.

image

Burek bosniac cu vită şi praz

Ingrediente pentru burek cu vită și praz:

Pentru cocă:
– o cană de făină
– o jumătate de cană de iaurt
– un ou
– trei linguri de ulei (sau unt topit)
– sare (cam jumătate de linguriță)

Pentru umplutură:
– 2 fire de praz medii (din cele cât un deget mare de groase) sau 2 cepe mari (pentru cine nu vrea cu praz)
– cam 300-400 g (3 „pumni”) de carne de vită tocată (să nu fie cu zgârciuri)
– un ou
– o lingură de boia dulce
– două, trei linguri de ulei (sau unt topit)
– piper după gust

Pentru uns:
– un ou bătut

Cum se face:
– se prăjește carnea tocată într-o tigaie la foc mic, apoi se adaugă prazul și se lasă puțin până se înmoaie. Se dă deoparte.
– Până se răcorește umplutura, se face coca. Se amestecă toate cele până se omogenizează și coca obținută e lipicioasă, apoi se scoate pe un blat bine dat cu făină și se frământă, împăturindu-se, până se mai încheagă și pare bună de făcut foaie. Se acoperă boțul de cocă și se lasă să stea câteva minute.
– Când se răcorește umplutura, se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine.
– se dă drumul la cuptor, la foc mediu (eu am făcut burekul la 180 de grade), să se încingă.
– Se pregătește o oală rotundă, cu pereți joși, în care se pune hârtie de copt. Cine are nervi și încredere că mai poate scoate burekul din oală, unge oala cu unt sau cu ulei din belșug.
– Se întinde coca în foaie subțire, cât mai subțire și cât mai dreptunghiular. Apoi se împrăștie umplutura pe toată suprafața foii, lăsându-se puțin spațiu la un capăt, pe latura mare a dreptunghiului, ca să nu iasă umplutura când se rulează.
– Se rulează burekul ca un sul, începând din partea opusă zonei cu spațiu liber.
– Se apucă un capăt al sulului cu o mână și cu cealaltă se răsucește sulul ca un melc în jurul capătului ținut, apoi se apucă totul pe dedesubt cu grijă și se pune în oala pregătită.
– Se bate un ou, cu care se unge burekul.
– Se dă la cuptor 40 de minute. Dacă nu e rumen, se mai lasă 5-10 minute.

Poftă bună! E delicios cald, neapărat cu o cană plină de iaurt gras și rece alături!

Ies 6 porții și nu vreau să mă gândesc câte calorii au (cam 200 la suta de grame de burek).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s