Da’ numa’ SIVECO există pe lumea asta?

Eu tot aud că le crapă softurile, că le pică serverele și ce nu le mai pică, dar contractele cu statul se adună și se tot adună, de parcă fix chestia cu downtime-ul e un indicator de succes în ale programării. Ultima dudă e cu aplicația de gestionare a fișelor de înscriere la școli. Au stat o grămadă de oameni – părinți – învoiți de pe la muncă degeaba, că doar-doar o merge sărăcia de soft și află și ei pe unde le-au nimerit copiii la școală și bineînțeles că SIVECO dă vina pe niște căderi de curent inexistente, că doar n-or fi ei de vină.

Ba ei sunt de vină, pentru că nu folosesc servere care să ducă atâtea conexiuni concurente trei zile pe an, că în rest stă degeaba serverul. D’oh!

Lăsând la o parte faza cu aruncatul pisicii în curtea altora (adică a Enelului, nu că le-aș lua apărarea, dar cum să pice curentul chiar fix și numai unde-s serverele SIVECO?), rămâne povestea cu softurile care tot pleznesc când ți-e lumea mai dragă și care mai mult nu merg decât merg, pe milioane de dolari. Plătiți de mine și de tine. Dacă ar merge totul uns, treacă-meargă. Măcar ar merge! Dar indivizii nici nu-s capabili să scoată ceva care să nu capoteze – aud mereu că a picat / n-a mers / a crăpat / s-a stricat nu-știu-care soft / server / aplicație SIVECO.

Cât de greu poate să fie să faci o bază de date amărâtă, cu niște biete tabele în ea, în care să ai datele copiilor și zona în care stau, ca să poți aplica diverse query-uri după cum ai nevoie? Cât de complicat e să faci o aplicație care să și meargă? Nu știu dacă ce fac ăștia e web-based, dar diferența nu poate fi prea mare, conceptual povestea e aceeași. Dacă vorbim de aplicații web-based, e mult, mult mai complex să programezi un magazin virtual decât o bază de date cu școli, nume, adrese și date de naștere. Zeci de firme românești de web design, nu neapărat firme vechi în piață sau firme mari, fac magazine virtuale tot timpul. Și le ies chestii care – ce chestie – funcționează! Cum fac oamenii ăștia să programeze și să le meargă sisteme complexe, iar mamutul plătit de stat, SIVECO, nu face?

Și, dacă mamutul SIVECO nu face, de ce nu merge unde merg mamuții, adică la vreun muzeu cu dinozauri și alte creaturi dispărute, în loc să prospere pe banii contribuabililor? Când am să-mi duc fata la școală nu am chef să stau până repară verzele astea aplicația pentru a nu-știu-câta oară și nu am chef să-i aud că nu e vina lor și că a picat curentul într-un loc unde eu tocmai îmi încarc, bine-mersi, laptopul sau telefonul, ca să-mi trec vremea până se hotărăsc ei să facă treburile să funcționeze.

Și da, asta e o postare de hater. I genuinely, thoroughly, deeply hate SIVECO!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s