Una caldă, una rece, de la Băsescu, desigur

Astă toamnă am participat alături de fetele de la Centrul Filia și o mulțime de alți oameni de la diverse asociații la un flashmob în fața Palatului Parlamentului (să-i zic Casa Poporului?). Manifestarea încerca să atragă atenția politicienilor asupra violenței în familie și a faptului că victimele nu au prea multe posibilități să se salveze, pentru că nu-i nici lege, nu-i nici compasiune, nu-i nici interes pentru problemă.

Nu știu dacă moartea Feliciei / Florinei Vlădan și a colegei ei a fost un catalizator, dar cert e că președintele a scos din pălărie parlament și a promulgat în sfârșit legea care – teoretic, pentru că mai e mult până departe – ajută victimele violenței în familie, de orice natură ar fi ea, să iasă din cercul vicios și să obțină sprijin (și ordin de restricție, ordin de protecție, evacuarea agresorului) pentru a ieși din situație. Pentru o viață normală.

Era să zic că uite, mă, a făcut și Băsescu ceva să-și mai spele din păcate (deși tot abuziv, cum adică să ceri parlamentului să livreze o lege la o dată fixă?) Era să zic hai, că abuziv sau nu cu cerutul legii de la parlamentari („Şi nici nu era sosită, am cerut-o de la Parlament să mi-o dea repede ca să o promulg azi„, s-a lăudat prezidentele), măcar putem zice că a fost o chestie de comun acord, dincolo de politică.

Adică puteam să zic că e ceva făcut cum ar trebui făcute legile, adică spre binele și în interesul populației, indiferent care partid le inițiază, că-i la putere sau în opoziție.

Numai că, după obicei și tipic, Băsescu a reușit să dea cu oiștea-n gard și să facă, mitocănește, mișto: „Am promulgat legea pentru combaterea violenței în familie. Este cel mai serios mesaj (…) Așa că nu o să mai fiți bătute acasă de bărbați, dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare, să meargă la pușcărie„. Citatul e de aici.

În primul rând, nu suntem toate bătute. Poate că lui Băsescu i se pare normal ca o femeie să fie bătută, pentru că altfel ar fi spus „femeile nu vor mai fi bătute” sau, și mai chibzuit, „femeile bătute nu vor mai fi obligate să îndure abuzul„, dar hei, adevărul e că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. În al doilea rând, dacă prima chestie ar fi cu treacă-meargă, că doar nu toți am avut norocul să creștem și să trăim în medii normale, a doua chestie e chiar jignitoare. Cum adică, domnule președinte, să ridiculizați situația în care o femeie este abuzată, violentată, „atinsă”? Ce expresie de mitocan din popor este asta, „dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare„? Asta-i din seria aia cu „bate muierea oricum, că știe ea de ce”. Eventual spusă și cu un „hă-hă-hă” (și sunt convinsă că așa a și spus-o). Nu de alta, dar ca să fim sigure că a trecut legea așa, de gura nebunelor ălora din societatea civilă, ce ne trebuia nouă societate civilă, a trecut-o să fie, să nu mai zică vreo „țigancă împuțită” sau vreo baborniță plină de feminsime (ce tâmpenie, nu-i așa?) de pe la UE (naiba să-i ia și pe ăștia. nu?) că așa și pe dincolo.

Așa că, asta e. Măcar a trecut legea.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s