Lăsaţi în pace omul de la parter!

Stau la parter. Oricum e neplăcut, pentru că aud fiecare ambalare de motor pe care găsesc vecinii cu cale s-o facă atunci când au impresia că aşa se desfundă canalele şi canaliculele prin care trece benzina din maşinile lor ancestrale. Prost e şi că fiecare delivery boy sună la soneria mea sau a celorlalţi de la parter ca să întrebe ceva despre careva care stă mai sus. Dar şi mai prost e că geamul de la bucătărie dă către scara blocului şi mă trezesc strigată ca la piaţă de câte unul care mai întreabă una, alta, ca la biroul de informaţii.

Oameni buni! Lăsaţi omul de la parter în pace!

Omul de la parter nu-i portar, să vă deschidă uşa când vă duceţi în vizită la Gogu de la trei şi aţi uitat interfonul.

Omul de la parter nu-i ghişeu de relaţii cu publicul şi nu ştie (şi adesea nici nu-l interesează) unde e administratorul, dacă preşedintele e acasă, dacă maşina parcată peste drum e de vânzare sau dacă Geta de la doi vinde casa din Tuciuriii de sus.

Omul de la parter are şi el intimitate şi nu e neapărat dornic de conversaţie când e în bucătărie şi găteşte, îşi face o cafea, mănâncă sau spală vasele.

Omul de la parter poate nu s-a pieptănat încă, poate e în chiloţi, poate doarme sau poate chiar nu are chef să se întrerupă din ce face atunci când vă apucă pe voi sunatul pe la uşi aiurea.

Omul de la parter are acelaşi statut cu restul proprietarilor sau chiriaşilor din bloc. Nu e datoria lui să facă niciun serviciu nici vecinilor care au chef să sape prin grădină şi se trezesc că au nevoie de diverse unelte şi nici muncitorilor necunoscuţi care ciuruiesc strada şi care îşi dau seama că au nevoie să se spele pe mâini.

Ideal ar fi, aşadar, să ştiţi interfonul ălora pe care-i vizitaţi şi dacă nu, să-i sunaţi din faţa blocului. Ideal ar fi să puneţi un afiş în geamul maşinii pe care vreţi s-o cumpăraţi şi poate vă caută proprietarul, dacă-l interesează. Ideal ar fi să lăsaţi un bilet în cutia poştală a vecinei cu casa de la ţară şi să nu strigaţi la geamul deschis numai fiindcă-i deschis. Dacă auziţi omul de la parter că vorbeşte, nu înseamnă că e disponibil, ci că poartă o discuţie cu cineva, iar respectivul are prioritate; nu strigaţi ca pe uliţă, suntem în urbe. Muncitori! Cereţi apă angajatorului – este obligat să vă dea, mai ales dacă e cald afară. Dacă nu, luaţi-vă de acasă, că ştiţi că vă trebuie.

Iar dacă nu se poate şi nu se poate să faceţi toate chestiile astea, atunci măcar mai deranjaţi, naibii, şi pe cei care stau mai sus.

Un comentariu la “Lăsaţi în pace omul de la parter!

  1. Pingback: Nebunia de vineri. 13. | Litere si cifre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s