Când doi spun că ești beat, te duci și te culci.

Nu vorbesc de beție cu alcool, ci de beția cu răutate, prostie și (sau?) preaplinătate de sine, care nu strică ficatul  bețivului, ci al celor care i se nimeresc prin cale și care, mai mult decât adesea, nu au nicio vină.

Metaforic vorbind, se potrivește.

Când te îmbeți atât de rău de tine și n-ai capacitatea de a-ți da seama că ești și ridicol, și inoportun, e aproape dramatic. Mulți ignoră ce faci, de jenă. Bunul simț le spune că e mai bine să plece în altă parte, să nu mai dea de tine. Alții nu suportă să le vomiți prostii pe cămașă, așa că te reped de nu te vezi și atunci sari la bătaie. Nu mai contează că te trezești pe jos și că toată crâșma râde de tine. Te duci acasă și te lauzi că ai spălat cu ei podeaua. Cu dușmanii.

Totuși… nu știi că atunci când doi spun că ești beat, e bine să te duci să te culci?

Asta trebuie să faci de îndată ce ai sărit calul, dacă mai ai o fărâmă de judecată limpede sau măcar o urmă de autocontrol. Dacă nu, te îmbeți în continuare și ajungi să spună cam toată lumea că ești beat. Dacă nici atunci nu te duci să te culci și nu te lași de băutură, e clar – nu mai ai nicio șansă. Și nu există niciun motiv ca cineva, oricine, oricât de tolerant sau de bine intenționat, să-ți dea vreuna. O șansă, zic. Una după ceafă spre trezire, da, din aia trebuie. Numai că, adeseori, nu merită efortul.

Asta, dacă ești tu bețivul în cauză.

Dacă însă tu ești o creatură bine intenționată, tolerantă și de treabă care crede că nu există oameni răi ci doar conjuncturi nefavorabile și te gândești să dai bețivului o șansă, află că te înșeli și că o să plătești destul de rapid și destul de scump bunele tale intenții. Și nu încerca niciodată să spui lumii care s-a certat cu bețivul despre care ziceam mai sus că poate are și el o parte bună, că poate e și el om, că poate nu-i dracul chiar așa negru. Nu încerca, pentru că n-ai dreptate și, dacă nu mă asculți, o să afli asta direct pe pielea ta. Cred că asta e printre puținele situații când argumentul majorității nu e eroare de argumentare. Dacă toți sau aproape toți zic despre unul că e așa și pe dincolo, știu ei ceva. Cum ziceau bătrânii? Nu iese fum fără foc.

Asta e! Există oameni răi, așa cum există oameni proști. Și mai există și oameni și răi, și proști. Și plini de ei de dau pe dinafară. Nu contează că spun numai tâmpenii, că habar n-au cu ce și de ce se mănâncă anumite chestii și că tu, creatură bine intenționată, dar naivă, te-ai nimerit în calea lor și încerci să le spui ceva folositor. Este irelevant. Absolut irelevant. Ei continuă să fie plini de ei, să aibă impresia că merită respect și, culmea, să încerce să-l mai și impună. Cu forța, că doar așa se face cu respectul, nu? Iar dacă, printr-un concurs de împrejurări oarecare, genul ăsta de om ajunge într-o poziție de putere, trebuie să te ții bine. Taie și spânzură, insultă și dispune, totul după bunul plac.

De astfel de oameni trebuie, dar TREBUIE să te ferești.

Mai puțin metaforic, faceți tot ce puteți ca să nu aveți de-a face cu oamenii despre care se vorbește de rău sau la mișto insistent, peste tot, de ani de zile. Ceva-ceva e acolo și nu aveți timp (viața e scurtă) și nici nervi să trăiți situații absurde.

FTW.

Reclame

3 comentarii la “Când doi spun că ești beat, te duci și te culci.

  1. Reblogged this on Arheologie Tv and commented:
    Mi s-au parut de un cinism diabolic actiunile presedintelui CNAS, numitul Ciurchea Vasile. De tupeu nu mai vorbesc. Si ministrul Banicioiu, cu mintea odihnita, ca doar este in concediu a cam dat azi cu bata-n balta, amenintand corpul medical . Am descoperit un articol care exprima perfect gandurile si sentimentele multor romani la adresa celui ce il eclipseaza la capitolul ticalosie pe predecesorul Lucian Duta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s